Θέμα γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε ο Παυλόπουλος

Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε εμμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τον Πρίγκιπα Κάρολο, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί» παρατήρησε στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο «πολύτιμο εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα επωμίστηκε τεράστιο βάρος της προσφυγικής κρίσης»

«Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι ο άνθρωπος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπενθύμισε δε πως τις δυο χώρες «δένουν» μακροχρόνιοι, ιστορικοί δεσμοί. «Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα» τόνισε.