Ερντογάν: «Μετά την Αφρίν, επίθεση στην Ταλ Ριφάατ»

Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία δε σταματούν με την κατάληψη της Αφρίν, όπως ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι επόμενος στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι η… εκκαθάριση από Κούρδους μίας ακόμη πόλης στη βόρεια Συρία, της Ταλ Ριφαάτ. Πρόκειται για μία πόλη περίπου 40 χλμ. βόρεια του Χαλεπίου, η οποία βρίσκεται, πλέον, στο στόχαστρο των Τούρκων.

«Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 18 Μαρτίου, οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.

Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά είναι πολύτιμος σύμμαχος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι πόλεις που έχει στο στόχαστρο ο Ερντογάν

Την επομένη της κατάληψης της Αφρίν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί», στη βόρεια Συρία, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά της απέναντι στην de facto αυτονομία που απέκτησαν οι Κούρδοι της Συρίας σε μεγάλα τμήματα εδάφους στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ