Εταιρίες συνεχίζουν να προετοιμάζονται για ένα «σκληρό» Brexit

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce, που κατασκευάζει και κινητήρες για αεροσκάφη, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εκπονεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει θεσπίσει, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία κρίνεται αβέβαιο το ένα τελικά το κοινοβούλιο της χώρας θα δώσει έγκριση στο σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

«Αυτή η συμφωνία είναι μόνο ένα σχέδιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γουόρεν Ιστ στο ραδιόφωνο του BBC, ο τελευταίος σε μια σειρά επικεφαλής εταιριών που ενθαρρύνουν τους πολιτικούς να είναι ρεαλιστικοί και να μην δυναμιτίσουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει να συνεχιστεί η ροή του εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυτά περιλαμβάνουν αποθέματα ασφαλείας, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες από πλευράς επιμελητείας που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

Από την άλλη πλευρά, το γραφείο της Μέι έχει δημοσιοποιήσει ανακοινώσεις από μια σειρά μεγάλων εταιριών όπως η Diageo, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Royal Mail που στηρίζουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού.

«Η πολιτική κατάσταση παραμένει αβέβαιη» ανέφερε την Πέμπτη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το εργοστάσιο των οχημάτων Mini της BMW στην Οξφόρδη αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής παραγωγής οχημάτων της Βρετανίας, όπου πέρυσι κατασκευάστηκαν σχεδόν 220.000 οχήματα.