Εταιρία δολοφόνων: Μεγάλη εβδομάδα του αίματος

Εταιρία δολοφόνων: Η εγκληματική ομάδα που αποκαλύφθηκε το Πάσχα του 1987 και συγκλόνισε την κοινή γνώμη που καρφώθηκε στους δέκτες της τηλεόρασης για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και όχι μόνο.

Ήταν ημέρες εορτών του Πάσχα του 1987 όταν η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της δράσης μιας εγκληματικής ομάδας, η οποία έμεινε στην ιστορία ως «εταιρία δολοφόνων». Μία ομάδα ευυπόληπτων ανθρώπων υπεράνω κάθε υποψίας επί έξι χρόνια δολοφονούσε ηλικιωμένους ανθρώπους προκειμένου να τους αποσπάσει τις περιουσίες τους μέσω πλαστών διαθηκών.

Η εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από έξι άτομα. Έναν ευυπόληπτο δικηγόρο και οικογενειάρχη, που είχε διατελέσει και δήμαρχος, έναν έμπορο, ένα δικαστικό επιμελητή, έναν εργολάβο, ένα θυρωρό και μια νοικοκυρά. Για έξι ολόκληρα χρόνια η εταιρεία των δολοφόνων σκότωνε ηλικιωμένους κι αν δεν βρισκόταν κάποιος συγγενής θύματος να αμφισβητήσει την πλαστογραφημένη από τους δράστες διαθήκη του, αναθέτοντας σε ντετέκτιβ να ψάξει την υπόθεση, ο αδυσώπητος αρχηγός της ομάδας, Χρήστος Παπαδόπουλος, και η παρέα του θα συνέχιζαν ανενόχλητοι το εγκληματικό τους έργο.

Ως «εγκέφαλος-ανεγκέφαλος» της οργάνωσης, όπως αυτοπροσδιορίστηκε ο ίδιος απολογούμενος στο δικαστήριο, εμφανιζόταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο αρχηγός. Δικηγόρος, από τον Πλάτανο Ηπείρου, πρώην Δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας, οικογενειάρχης ‐πατέρας τριών παιδιών. Συνέλαβε το κόλπο, βρήκε τους συνεργούς, ίδρυσε την «εταιρεία των δολοφόνων», διηύθυνε τη δράση της.

Η «εταιρεία δολοφόνων» φέρεται να έδρασε από το 1981 έως το 1987. Σκότωναν τους ηλικιωμένους, συνήθως, με κομμάτια από γυαλί που έριχναν στο φαγητό τους, αλλά και με τη μέθοδο του μαξιλαριού, με το οποίο καταπλάκωναν τους ηλικιωμένους. Υπαρχηγός ήταν ο έμπορος Νικόλαος Πέππας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Βασίλης Πλατανιώτης, δικαστικός επιμελητής, Ιωάννης Παμπρής, εργολάβος, Γεώργιος Ξανθόπουλος, θυρωρός, Γεωργία Παπανικολάου, σύζυγος δικαστικού επιμελητή, νοικοκυρά, η οποία σκότωσε η ίδια τη θεία της Ευφροσύνη Φραγκουλάκη, χτυπώντας την με πέτρα στο κεφάλι.

Τα θύματα

Το πρώτο θύμα ήταν μέσα από την οικογένεια, θείος της γυναίκας του Παπαδόπουλου, ο επιχειρηματίας Βασίλειος Ελευθεριάδης. Η πλαστογραφημένη χειρόγραφη διαθήκη όριζε κληρονόμο ως ψιλό κύριο το βαφτιστήρι του, κατά σύμπτωση γιο του Παπαδόπουλου. Ακολούθησε η 65χρονη Λάουρα Πάντου, που βρέθηκε νεκρή σε άλσος του Κολωνακίου. Δυο μήνες αργότερα βρέθηκε νεκρή στο ρετιρέ όπου διέμεναν μαζί για χρόνια η θεία της, Έλλη Βεριοπούλου. Η διαθήκη της όριζε ως κληρονόμους 46 άτομα, όλες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των δύο θυγατέρων του Παπαδόπουλου που είχαν την επικαρπία όλης της περιουσίας! Η 70χρονη Ευφροσύνη Φραγκουλάκη, θεία της Παπανικολάου, που ζούσε μόνη της στη Βούλα, μερικούς μήνες πριν το θάνατό της σύστηνε στους γνωστούς της έναν άνδρα 70 περίπου ετών ονόματι «Δημήτρη» ως το μέλλοντα σύζυγό της, με τον οποίο θα ζούσαν στην Ελβετία. Είχε πουλήσει και ένα ακίνητο αντί 6.500.000 δρχ., χρήματα που, βεβαίως, ουδέποτε βρέθηκαν.

Όπως αποδείχθηκε, ο «Δημήτρης» ήταν ο Πλατανιώτης και τη Φραγκουλάκη σκότωσε η ανιψιά της. Εβδομάδες μετά τη δολοφονία, η Παπανικολάου τηλεφωνούσε στους γείτονες υποδυόμενη τη θεία της, ενώ κατέθεσε και αγωγή εναντίον της για μη καταβολή δεδουλευμένων για φροντίδα που της παρείχε στο σπίτι.

Ως θύματα καταγράφηκαν οι Αγ. Kαλαφάτης και Στ. Μπρουζάκης, ενώ πριν από τη σύλληψή τους σχεδίαζαν τη δολοφονία ζευγαριού από την Αμαλιάδα. Τελευταίο θύμα ήταν ο 84χρονος εφοπλιστής Χαράλαμπος Τυπάλδος. Επίσημη αιτία θανάτου του: καρδιακή προσβολή. Όταν, όμως, δημοσιεύθηκε η διαθήκη του, προκάλεσαν εντύπωση δύο κληρονόμοι. Ήταν η κόρη και η σύζυγος του Νικόλαου Πέππα, τον οποίο ο εφοπλιστής γνώριζε ελάχιστα! Τελικά, αποδείχθηκε ότι ενεργό συμμετοχή στη συγκεκριμένη ανθρωποκτονία είχαν ο Πλατανιώτης και η Παπανικολάου. Η τελευταία είχε έτοιμη τη δικαιολογία αν κάτι πήγαινε στραβά: θα υποστήριζε ότι το θύμα πέθανε κατά τη διάρκεια ερωτικής τους… συνεύρεσης. Η οικογένεια Τυπάλδου όμως προσέλαβε ιδιωτικό ερευνητή, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία για τα «αξιοπερίεργα» που είχε ανακαλύψει και σύντομα οι αρχές ξετύλιξαν το κουβάρι των εγκληματικών δραστηριοτήτων της «εταιρείας».

Ο Ρομπέν των φτωχών

Στο μεταξύ σοκ στο δικαστήριο και την κοινή γνώμη προκάλεσαν τα όσα είχε αναφέρει ενώπιον του δικαστηρίου ο Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσιάστηκε ως «Ρομπέν των φτωχών». «Αν υπήρχαν 100 εταιρείες δολοφόνων, η κοινωνία θα ήταν καλύτερη» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προκαλώντας αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη, ενώ είχε χαρακτηρίσει τις «κλοπές» και τις «ληστείες» ως «κοινωνικές πράξεις».

«Σε καμία διαθήκη δεν υπήρχαν λιγότεροι από πενήντα κληρονόμοι, στην υπόθεση του Τυπάλδου παρακαλώ ήταν 156» ανέφερε, ενώ υποστήριξε κυνικά: «Πίστευα ότι έχει μεγαλύτερη αξία να φάνε ψωμί 150 άνθρωποι, από τη ζωή ενός 85χρονου ή 90χρονου».

Το 2008 ο Παπαδόπουλος αποφυλακίστηκε υπό όρους και το 2010 άνοιξε επαγγελματικό γραφείο στη Σταδίου. Το Μάρτιο του 2011, με ένα συνεργό άρπαξαν μια πλούσια χήρα γνωστού αντικέρ και την κλείδωσαν σε ένα πατάρι για να τους μεταβιβάσει την περιουσία της. Μετά από καταγγελία έγινε έφοδος στο σπίτι, συνελήφθη ο συνεργός – και απελευθερώθηκε η γυναίκα. Ο Παπαδόπουλος συνελήφθη στην περιοχή του Μενιδίου.