ΕΥΑΘ: Διώξεις για ζημία 2,2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007-10

Ποινικές διώξεις κατά παραγγελία του Εισαγγελέα Διαφθοράς, μετά τη σημαντική οικονομική ζημία ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για έργα της ΕΥΑΘ την περίοδο 2007-10 που διαπίστωσαν επιθεωρητές, μετά το διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησαν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πόρισμά τους φέρεται να περιλαμβάνει σωρεία παρατυπιών και αυθαίρετων διαδικασιών σε έργα που αφορούσαν την αποκατάσταση βλαβών του δικτύου ύδρευσης. Μεταξύ άλλων, περιγράφονται απ’ ευθείας αναθέσεις έργων με κατατμήσεις (προκειμένου να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο), έργα που πληρώθηκαν εις διπλούν, όπως επίσης έργα «φαντάσματα», τα οποία ουδέποτε εκτελέστηκαν.

Μετά από καταγγελίες η έρευνα για την ΕΥΑΘ

Στο «κάδρο» της έρευνας βρέθηκαν συνολικά έξι πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία προϊστάμενοι διευθύνσεων της ΕΥΑΘ εκείνης της περιόδου και μηχανικοί.

Τα παραπάνω στοιχεία έφτασαν στο γραφείο του Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος, αφού τα μελέτησε, ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.

Όπως έγινε γνωστό, οι διώξεις συνδέονται με τις πράξεις της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή διαφθοράς ενώπιον του οποίου τα κατηγορούμενα άτομα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.