ΕΥΑΘ: Εργαζόμενος κατηγορείται ότι «συγκάλυψε» λαθραία υδροληψία βυρσοδεψείου!

Τη «συγκάλυψη» λαθραίας υδροληψίας βυρσοδεψείου από εργαζόμενο, εκλεγμένο εκπρόσωπο στο δς της ΕΥΑΘ καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ μετά από υποψίες για κλοπή νερού – λαθραία υδροληψία – από βυρσοδεψείο, έμπειρο σε αυτοψίες συνεργείο (4 ατόμων και με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) επαλήθευσε την παρανομία. Ακολουθήθηκε όλο το τυπικό και το θέμα ήρθε στο ΔΣ της ΕΥΑΘ για την επιβολή κυρώσεων.

«Εκεί αποκαλύφθηκε, ότι εργαζόμενος της ΕΥΑΘ και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, πραγματοποίησε από μόνος του δεύτερο έλεγχο (14 ημέρες μετά από τον πρώτο έλεγχο!), στο ίδιο βυρσοδεψείο, και πάνω σε απλό αντίγραφο του εγγράφου με το οποίο είχε γίνει ο προηγούμενος έλεγχος, βεβαίωσε ότι… δεν υπάρχει λαθραία υδροληψία!

Με το έγγραφο αυτό, ο ιδιοκτήτης του βυρσοδεψείου, προσέφυγε στα δικαστήρια εις βάρος της ΕΥΑΘ και διαμαρτυρόμενος για το ότι τελικά δεν υπάρχει κλοπή νερού. Επικαλείται δε, ότι του το χορήγησε «μέλος του ΔΣ της ΕΥΑΘ». Ήδη η επιτροπή ελέγχου του εσωτερικού ελέγχου, επιβεβαίωσε τις παραπάνω πράξεις με πολυσέλιδη έκθεση και για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΑΘ, το ΔΣ της εταιρείας ζήτησε την παραίτηση μελών του, των δύο που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ έχει ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Μάλιστα το σωματείο εργαζομένων καταθέτει τα εξής ερωτήματα:

«1.   Με ποια ιδιότητα ένας άσχετος με το αντικείμενο υπάλληλος της ΕΥΑΘ (ταμίας), πραγματοποιεί ελέγχους για λαθραία υδροληψία;

 1. Ενήργησε μόνος του ή εν γνώσει και τρίτων προσώπων;
 2. Με ποιόν τρόπο εμπλέκεται και άλλο μέλος του ΔΣ της ΕΥΑΘ στην υπόθεση;
 3. Πώς εκτέλεσε τον έλεγχο μόνος του και χωρίς καμία χρήση εργαλείων και μέσων, όταν η ΕΥΑΘ χρειάστηκε 4 εργαζόμενους του Δικτύου Ύδρευσης και εργαλεία για τη διαπίστωση της παράβασης;
 4. Πόσα χρήματα γλυτώνει ο ιδιοκτήτης με τον «έλεγχο» του πρόθυμου να «εξυπηρετήσει» ταμία και πόσα από την απώλεια ύδατος της λαθραίας υδροληψίας;
 5. Ποιος κερδίζει από αυτήν την υπόθεση;
 6. Πως εξηγείται το γεγονός ότι μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις, έγιναν εκσκαφές στο σημείο εισόδου του αγωγού της διακλάδωσης που δίνει νερό στο υδρόμετρο του βυρσοδεψείου;
 7. Έχει άραγε ξαναλάβει τέτοιες «πρωτοβουλίες» ο συγκεκριμένος υπάλληλος;
 8. Είναι τυχαίο ότι εκπροσωπεί (αντιπρόεδρος) ένα, κατά τη γνώμη μας, διασπαστικό σωματείο;
 9. Τι έχουν να πουν όσοι στηρίζουν αυτόν και το, κατά τη γνώμη μας, διασπαστικό σωματείο του, το οποίο μέχρι σήμερα φαίνεται να προωθεί συμφέροντα όχι εργαζομένων της ΕΥΑΘ;
 10. Οι συνυποψήφιοι του στο ψηφοδέλτιο για το ΔΣ της ΕΥΑΘ, επικροτούν τις πράξεις του;
 11. Μήπως τελικά τα λιβελογραφήματα-ανακοινώσεις που κατηγορούν άλλους για κλέφτες, είναι αποπροσανατολιστικές;
 12. Για ποιο λόγο το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ δεν συγκαλείται από τον Πρόεδρό του για να αποφασίσει, παρά το ότι εδώ και σχεδόν δύο μήνες, η υπόθεση έχει αποσταλεί για λήψη απόφασης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα;

“Καλούμε την Διοίκηση να εφαρμόσει άμεσα τον πειθαρχικό έλεγχο”

«Για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ η συμμετοχή εκπροσώπων στο Δ.Σ. είναι κατάκτηση που υπερασπιζόμαστε διαχρονικά για τον ουσιαστικό έλεγχο των αποφάσεων της Διοίκησης και τη διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της Επιχείρησης και του νερού. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν αποδεχόμαστε κανέναν που επικαλείται την ιδιότητα αυτή, προκειμένου να σπιλώσει τις κατακτήσεις και τους αγώνες μας.

Καλούμε την αρμόδια διεύθυνση να διεξάγει συνεχείς ελέγχους και λήψεις ενδείξεων ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος της κλοπής.

Καλούμε την αρμόδια διεύθυνση- μετά από κατάλληλες μετρήσεις- να επιβάλει το πρόστιμο στο βυρσοδεψείο και σε κάθε άλλο αντίστοιχο παραβάτη, αναδρομικά σε βάθος πενταετίας όπως ο νόμος ορίζει, για τη διασφάλιση του καλώς νοούμενου Δημόσιου Χαρακτήρα του νερού.

Καλούμε την Διοίκηση να εφαρμόσει άμεσα τον πειθαρχικό έλεγχο, διαβιβάζοντας παράλληλα την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα ως και στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Κανείς δε μπορεί να παίζει παιχνίδια με την τιμή και την υπόληψη τόσο της ΕΥΑΘ όσο και των εργαζομένων της.

Καλούμε τον εσωτερικό έλεγχο να πράξει τα αυτονόητα!

Καλούμε τον εκλεγέντα ως εκπρόσωπο των εργαζομένων, Αναστάσιο Σαχινίδη, εφόσον αναγνωρίζει ότι τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να παραιτηθεί από την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, με την οποία τον τίμησαν δια της ψήφου τους οι συνάδελφοί μας, προκειμένου να εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων στην Εταιρεία στο Δ.Σ. αυτής, ώστε με την παραίτησή του, ως έσχατη πράξη του ως μέλους του Δ.Σ., να ανταποδώσει εμπράκτως την εμπιστοσύνη που του επεδείχθη.

Το Σωματείο μας δεν θα ανεχθεί την παραμικρή προσπάθεια σπίλωσης της αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας των μελών μας από κανέναν. Κερδίσαμε με μακροχρόνιους αγώνες την αναγνώριση των συμπολιτών μας. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν.

Μέσα στον κυκεώνα της ιδιωτικοποίησης, παρόμοιες ενέργειες θεωρούμε ότι δίνουν τροφή σε κάθε κακοπροαίρετο εναντίον του Δημόσιου Χαρακτήρα της Επιχείρησης και του Νερού, τον οποίο θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με την ίδια συνέπεια που τον υπερασπιζόμασταν πάντα», επισημαίνει το σωματείο εργαζομένων.