Ευρωβουλευτές εγκλωβίστηκαν για ώρες στο τρένο προς το Στρασβούργο

Ευρωβουλευτές και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατευθύνονταν στο Στρασβούργο για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έμειναν για πολλές ώρες μπλοκαρισμένοι μέσα σε ένα τρένο, λόγω βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου.

«Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι μπλοκαρισμένοι στο τρένο, μεταξύ των οποίων και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου» είπε ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο λογαριασμό της στο Twitter η εν λόγω αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μαργιορί φαν ντεν Μπρούκε, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση και ανάρτησε μια φωτογραφία των εργαζομένων που είχαν βγει από το τρένο στην εξοχή, κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό. «Λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση το Thalys –που συνδέει τις Βρυξέλλες με το Στρασβούργο– έχει καθυστέρηση 240 λεπτών» ανέφερε εξάλλου η εταιρεία στο δικό της λογαριασμό, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί της προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα «το συντομότερο δυνατόν».

Την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που φιλοξενήθηκε στο Μόναχο, αναφέρθηκε στη «διπλή έδρα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. «Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικεντρώνει τις εργασίες του σε μία τοποθεσία. Ξέρω τι προβλήματα προκαλώ (σ.σ. με την πρόταση της αλλαγής τοποθεσίας) στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (σ.σ. την άλλη χώρα που δύο φορές το χρόνο φιλοξενεί τα συμβούλια των υπουργών των 28 χωρών-μελών), αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους» πρόσθεσε.

Το ζήτημα αν οι ευρωβουλευτές θα ήταν προτιμότερο να συνεδριάζουν μόνο στις Βρυξέλλες, αντί να πηγαινοέρχονται μία φορά το μήνα στο Στρασβούργο, έχει τεθεί πολλές φορές, αλλά πάντα προσκρούει στην αντίθεση της Γαλλίας. Για οποιαδήποτε αλλαγή της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρειάζεται να ληφθεί ομόφωνη απόφαση από τις χώρες-μέλη, αλλά «ο κάθε αρχηγός κράτους δικαιούται να έχει άποψη», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ