Ζάεφ: «Αύριο ανακοινώνουμε την συμφωνία»

Την πεποίθησή του ότι αύριο (12/06) Αθήνα και Σκόπια να ανακοινώσουν την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα του ονόματος εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ στο τηλεοπτικό δίκτυο της πατρίδας του «Telma».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αποψινή ωριαία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία». Όπως αποκάλυψε: «Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση. Η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί», προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε μια «δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα ανοίξει στη χώρα του την πόρτα για καλύτερες ημέρες».

Όσον αφορά στο τελικό όνομα δεν θέλησε να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. «Είναι σημαντικό», είπε, «και δίκαιο να ανακοινωθεί η απόφαση και από τις δυο πλευρές. Το έντιμο είναι ο σεβασμός προς όλους σε αυτήν τη διαδικασία» σημείωσε.

«Είχαμε συμφωνήσει στο “Μακεδονία του Ίλιντεν”»

Αποκάλυψε μάλιστα ότι με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν συμφωνήσει για το «Μακεδονία του Ίλιντεν», πρόταση ωστόσο η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

«Όταν είχαμε κάτι αποδεκτό για τους δύο πρωθυπουργούς, το ανακοινώσαμε. Ηταν το “Μακεδονία του Ιλιντεν”, αλλά μετά δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη. Βλέπω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ειλικρινής και θέλει να επιλύσει το ονοματολογικό», εξήγησε ο κ. Ζάεφ