Ζάιμπερτ: «Εκτός ημερήσιας διάταξης η οικονομική στήριξη στην Τουρκία»

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δηλώσεις του νωρίτερα απάντησε στην εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Η Νάλες είχε προτείνει να εξεταστεί η πρόταση της οικονομικής στήριξης από πλευράς του Βερολίνου προς την Τουρκία. «Μπορεί να φτάσουμε στην κατάσταση στην οποία η Γερμανία να πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει η Νάλες, τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο», καθώς «είναι προς το συμφέρον όλων μας η χώρα να παραμείνει οικονομικά σταθερή».

Απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις της, ο Ζάιμπερτ ανέφερε πως «το ζήτημα γερμανικής βοήθειας για την Τουρκία δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης». Παράλληλα ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως το Βερολίνο δεν παρακινεί την Άγκυρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει αν θέλει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ», δήλωσε και διευκρίνισε ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας δεν περιλαμβάνεται ούτε στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν τον επόμενο μήνα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Γερμανία.

«Αφελής η πρόταση της Νάλες»

«Αφελή και εκτός πραγματικότητας», χαρακτήρισε την πρόταση της κυρίας Νάλες ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, τονίζοντας πως «το να πετάξουμε από το παράθυρο χρήματα, θα ήταν πολύ κυνικό για τους Γερμανούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές». Παράλληλα ανέφερε πως «με την οικονομική βοήθεια δεν θα σταθεροποιηθεί το διεθνές οικονομικό σύστημα, αλλά μόνο το σύστημα του Ερντογάν».