Ζέρβας για ΕΥΑΘ: Αποκαλύφθηκε με μία βλάβη η ανεπάρκεια των αρμοδίων

Για ανεπάρκεια όσων διαχειρίζονται τα θέματα του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Το δίκτυο ύδρευσης του Λονδίνου είναι 2.000 χιλιομέτρων και ηλικίας 150 ετών, ενώ και το δίκτυο του Παρισιού έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αλλά από εκεί και πέρα, το να έχουμε μια πόλη επί έξι μέρες ουσιαστικά χωρίς νερό, έχει να κάνει από την μια πλευρά με την ολιγωρία και την ανεπάρκεια και την άλλη πλευρά με την ανειλικρίνεια», τόνισε ο κ. Ζέρβας

«Για κάποιους, το να μην υπάρχει νερό για έξι μέρες έξι δεν είναι και μεγάλο θέμα, όπως και το γεγονός ότι δεν δούλευαν τα μικροβιολογικά εργαστήρια και ότι κλείσανε τα σχολεία νωρίτερα» πρόσθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υδροδοτείται μόλις κατά 25% από τον αγωγό της Αραβησσού, κατά 70% από τον Αλιάκμονα και εν συνεχεία από κάποιες άλλες μικρότερες πηγές. «Ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το πρόβλημα τεχνικά θα είχε λυθεί από την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν γνώριζαν οι ιθύνοντες ότι όταν επαναφέρεις τους αγωγούς στο δίκτυο, το πρώτο νερό το οποίο μεταφέρει την ύλη και τη λάσπη, δεν το διοχετεύεις στο δίκτυο, το διοχετεύεις στο Αλιάκμονα. Εν ολίγοις το πετάς. Άρα οι άλλες 2-3 μέρες που επιβαρύνθηκε το δίκτυο μαζί με όλη αυτή τη βρωμιά στην οποία είχα αναφερθεί, ήταν ακριβώς γι’ αυτό το απλό πράγμα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοι της πόλης, αλλά, όπως υπογράμμισε, να… κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΥΑΘ. «Το σύνθημα της ΕΥΑΘ ήταν να πίνουμε όλοι νερό από τη βρύση. Τώρα όλοι θα πίνουμε νερό από τα μπουκάλια και από τους προμηθευτές. Μπορεί να σώσατε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αλλά  ουσιαστικά όλοι καλούνται πλέον να πίνουν νερό εμφιαλωμένο. Όλη αυτή η διαδικασία με κάνει πραγματικά απαισιόδοξο ως προς την επάρκεια αυτών των ανθρώπων σε μια επόμενη κρίση, σε ένα πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον, ίσως ακόμα σοβαρότερο», είπε χαρακτηριστικά.