«Κάποιοι διαδηλωτές ίσως τα έπαιρναν»

«Δίπλα στους φιλήσυχους και δημοκράτες πολίτες, οι οποίοι διαδήλωναν σε αυτές τις διαδηλώσεις, κάποιοι οι οποίοι δημιουργούσαν θόρυβο, ένταση, λέγανε ακρότητες, μιλάγανε για προδοσίες, για εθνικές μειοδοσίες, ίσως να μην ήταν τόσο αγνοί πατριώτες, ίσως μερικοί από αυτούς να “τα έπαιρναν”, δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Προειδοποίησε τους πολίτες που επιθυμούν να διαδηλώσουν (σ.σ. κατά τη συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ) να προσέχουν με ποιους δίπλα διαδηλώνουν.

«Μέσα σε αυτές τις ομάδες κάποιοι ίσως να ήταν κατευθυνόμενοι και αυτό δεν μου φαίνεται καθόλου πατριωτικό, να λειτουργείς δηλαδή στο όνομα εξυπηρέτησης αλλότριων στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή», τόνισε σε συνέντευξη του στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Ζαχαριάδης.

Εκτίμησε δε ότι η υπόθεση, που είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, «χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Εξήγησε ότι  «στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να λυθεί το ζήτημα (σ.σ. το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ) και δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν να λυθεί το ζήτημα».

Κατονόμασε ως δυνάμεις, που δεν θέλουν να λυθεί το ζήτημα για τους δικούς τους σχεδιασμούς, την Τουρκία και τη Ρωσία.

« Αυτό όμως το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να το συνειδητοποιήσουν όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, όλο το πολιτικό σύστημα, δεν είναι τι θέλουν οι Τούρκοι και οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί και οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες για την περιοχή, είναι τι συμφέρει τους Έλληνες και με βάση αυτό τοποθετούμαστε και απαντάμε πρωτογενώς ή δευτερογενώς στο τι πρέπει να συμβαίνει στην περιοχή» τόνισε.

«Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα»

Ερωτηθείς εάν την κυβέρνηση απασχολεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίμετρα από την πλευρά της Ρωσίας για τις απελάσεις των διπλωματών της, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε:

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα ή κανένας δεν μπορεί να ανακατεύει τη στρατηγική που έχει η Ελλάδα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Όποιος το αποτολμήσει αυτό, είτε λέγεται Άγκυρα, είτε λέγεται Μόσχα, είτε Ουάσιγκτον, είτε λέγεται Βερολίνο, είτε λέγεται οτιδήποτε, θα βρει τη συντεταγμένη αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας, της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι ένα κράτος, το οποίο είναι εθνικά κυρίαρχο και πολιτικά ισχυρό στην περιοχή του; Βεβαίως χωρίς να μπερδεύει το μπόι του με τη σκιά του…

Εμείς και στο ζήτημα του ρωσικού εμπάργκο στα προϊόντα τηρήσαμε διαφορετική θέση, διότι έτσι πίστευε η ελληνική κυβέρνηση εκείνη την περίοδο και με τις απελάσεις διπλωματών, όταν είχε γίνει η ιστορία με τη δηλητηρίαση κάποιων πρακτόρων στη βόρεια Ευρώπη και πάλι η ελληνική κυβέρνηση είχε τηρήσει διαφορετική στάση, όταν όμως διαπιστώνονται τέτοια ζητήματα, όπου θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα και υπάρχει ανακάτεμα σε εσωτερικά ζητήματα, η Ελλάδα πρέπει να έχει τη σοβαρότητα και τη θεσμική υπευθυνότητα να βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

«Η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη είναι αμάλγαμα της Πολιτικής Άνοιξης και του ΛΑΟΣ»

Ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε την τοποθέτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι «δεν έχω αλλάξει θέση στο Μακεδονικό, από το 2008. Ναι στο Βόρεια Μακεδονία».

«Θα θεωρούσα ατομική ασυνέπεια (σ.σ. διαφορετική τοποθέτηση). Αν κάτι μπορώ να αναγνωρίσω στην κ. Μπακογιάννη είναι ότι έχει μία συνέπεια θέσεων και αρχών, όλα αυτά τα χρόνια που πορεύεται στην πολιτική […] Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ περισσότερο ένα αμάλγαμα της Πολιτικής Άνοιξης της δεκαετίας του ’90 και του ΛΑ.Ο.Σ. του 2000, παρά η φυσική συνέχεια του μετριοπαθή κεντροδεξιού σημαντικού μας πολιτικού αντιπάλου Κώστα Καραμανλή, της κυρίας Μπακογιάννη και μιας σειράς άλλων πολιτικών, οι οποίοι ήταν στον συντηρητικό χώρο, αλλά ήταν μετριοπαθείς» είπε.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν επικοινωνιακά αντίβαρα»

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα γύρω από την υπόθεση δανείων συγγενικών προσώπων του πρωθυπουργού, ο κ. Ζαχαριάδης τα χαρακτήρισε «ως μία προσπάθεια υπονόμευσης και αλλαγής της ατζέντας».

«Προσπαθούν να ρίξουν λάσπη, για να λερώσουν πρόσωπα και να δημιουργήσουν επικοινωνιακά αντίβαρα. Εμείς τους προκαλούμε και τους προσκαλούμε.

Δεν υπάρχει καμία γκρίζα περιοχή, καμία κηλίδα, όλα αυτά έχουν απαντηθεί ήδη από την Κυριακή το μεσημέρι στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο και ό,τι και να κάνουν τα διάφορα συγκροτήματα και οι διάφορες επικοινωνιακές ντουντούκες η ελληνική κοινωνία -ανεξάρτητα αν προσδιορίζεται στον χώρο της Αριστεράς, του Κέντρου ή της Δεξιάς- ξέρει ποια είναι η σχέση των συμφερόντων με το πολιτικό σύστημα, ξέρει ποιες δυνάμεις μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης διατηρούν το ηθικό πλεονέκτημα στο ακέραιο, ξέρεις ποιοι μας κυβέρνησαν και ποιοι μας έφτασαν στη χρεοκοπία μέσα και από τη διαδικασία της σύνδεσης του πολιτικού συστήματος με τα οικονομικά συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ