Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη και σκότωσε άνδρα στις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωση ότι ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη και σκότωσε έναν άτυχο άνδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ προχώρησαν οι αρχές. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση, καθώς εικάζεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδεται σε τέτοιο προϊόν.

Το περιστατικό συνέβη στις 5 Μαΐου, όταν ο 38χρονος Τόλματζ Ντ΄Ελία βρισκόταν στο σπίτι του, στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα. Ο Ντ’ Ελία άτμιζε το ηλεκτρονικό τσιγάρο του, που εξερράγη. Λίγο αργότερα, οι πυροσβέστες τον βρήκαν νεκρό, όταν κλήθηκαν να σβήσουν τη φωτιά στο σπίτι.

Τι ανέφερε ο ιατροδικαστής

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Α.Πέλαν, διευθυντή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Πινέλας, η αιτία θανάτου οφείλεται σε τραυματισμό στο κεφάλι από ένα κομμάτι του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο ίδιος είπε ότι το θύμα έφερε εγκαύματα περίπου στο 80% του σώματός του. Όπως φαίνεται, η έκρηξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε πυρκαγιά στο δωμάτιο όπου βρέθηκε νεκρός.

Τι λέει η εταιρεία που κατασκεύασε το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ένα από τα κομμάτια του τσιγάρου που αφαιρέθηκαν από το κεφάλι του έφερε το λογότυπο της εταιρείας Smok-E Mountain Mech Works, η οποία εδρεύει στις Φιλιππίνες. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν απάντησε άμεσα σε email που του ζητούσε να σχολιάσει, αλλά ένας εκπρόσωπός της είπε στο ABC Action News ότι οι συσκευές της δεν εκρήγνυνται και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πιθανόν να προέκυψε από την μπαταρία.

Ο συγκεκριμένος τύπος τσιγάρου που κατασκευάζει η εταιρεία αυτή διαφέρει από τα άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς ο χρήστης του έχει πιο άμεση πρόσβαση στην μπαταρία του.

Μια έκθεση της αμερικανικής Πυροσβεστικής Διοίκησης τον περασμένο χρόνο εξέτασε 195 καταγγελίες για πυρκαγιές και εκρήξεις που σημειώθηκαν από το 2009 ως το 2016 και οφείλονταν σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά καμία από αυτές δεν είχε προκαλέσει θάνατο.

Επισήμανε μάλιστα τον κίνδυνο που υπάρχει από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι πιο εύκολο να εκραγούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ