Ημερίδα για το bullying στη μνήμη του Γιακουμάκη

Ημερίδα για το bullying στη μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στις 19 Μαρτίου, στις 18:00.

«Bullying = Βιασμός της Αξιοπρέπειας» είναι ο τίτλος της ημερίδας για τον εκφοβισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, με ομιλητές και συμμετέχοντες να στέλνουν το μήνυμα πως «Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να το σταματήσουμε».

Ομιλητές θα είναι ο Κωσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού», ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, και ο καθηγητής μαθησιακών δυσκολιών, Γεώργιος Παυλίδης.

Οι τρεις ομιλητές αναμένεται να εστιάσουν στα αίτια του bullying στις δια βίου σημαντικές αρνητικές ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειές του, τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες, αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισής του από το σπίτι, το σχολείο και την κοινωνία.

Τα συχνότερα θύματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παυλίδη, «είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι κυρίως θύματα, ενώ αυτοί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ιδίως οι παρορμητικοί είναι 2-3 φορές περισσότερο θύτες και ως 10 φορές περισσότερο θύματα bullying. Δηλαδή, και οι δύο ομάδες συμμετέχουν αναλογικά πολύ συχνότερα από τους άλλους στο bullying, διότι συνήθως είναι πιο υστερούσες από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, άρα πιο ευάλωτες».

Όπως τονίζει ο ίδιος, εξάλλου, «καθίσταται επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη και αντικειμενική βιολογική πρόγνωση – διάγνωση των Μαθησιακών Δυσκολιών και της ΔΕΠΥ από την προσχολική ηλικία, για να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά, τον αυτοέλεγχο, την κοινωνικότητα και τη σχολική επίδοση, ώστε αυτά τα παιδιά μας να μην πέφτουν θύματα Bullying και να αποφεύγονται τα διά βίου δευτερογενή ψυχοκοινωνικά προβλήματα όπως για παράδειγμα, χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες στις σχέσεις, που δημιουργούνται από την καθημερινή ταπεινωτική σχολική αποτυχία και από την αρνητική-επικριτική αντιμετώπιση στο σπίτι και στο σχολείο, λόγω άγνοιας».

Η ημερίδα στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη συνδιοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής, το Χαμόγελο του Παιδιού, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό – ΕAΝ.

Ημερίδα για το bullying στη μνήμη του Γιακουμάκη