ΗΠΑ: «Καμία ανάμειξη» στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαδούρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

«Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλη αυτή την κατάσταση», τόνισε στην εκπομπή «Fox News Sunday» ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Μπόλτον υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Μαδούρο πιθανόν να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, επικαλούμενος εκτεταμένη διαφθορά και καταπίεση στη Βενεζουέλα.

«Θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, από ένα πρόσχημα του ίδιου του καθεστώτος Μαδούρο μέχρι κάτι άλλο», είπε ο Μπόλτον και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των τραυματιών από την επίθεση.

«Αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες, τις οποίες θα ήθελε να μας παρουσιάσει, αυτό θα αποτελούσε πιθανή παράβαση της αμερικανικής ποινικής νομοθεσίας, θα το εξετάσουμε στα σοβαρά», πρόσθεσε.

Οι αιχμές Μαδούρο κατά των ΗΠΑ

Ο Μαδούρο κατηγορεί συχνά τις ΗΠΑ, που έχουν επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος αξιωματούχων της κυβέρνησής του, για «συνωμοσία» και κατηγόρησε αμερικανούς πολιτικούς ότι επεξεργάστηκαν σχέδια ανατροπής του για τον τερματισμό σχεδόν δύο δεκαετιών σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα.

Μια μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δεν τραυματίστηκε σε αυτήν.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4 (…) Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η Βενεζουέλα πλήττεται για πέμπτη συναπτή χρονιά από μια σφοδρή οικονομική κρίση, η οποία έχει προκαλέσει υποσιτισμό και υπερπληθωρισμό και έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μακριά από τη χώρα, στην Κολομβία και την Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ