Η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση όπλα ενάντια στην άνοια

Η άσκηση μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η καλή φυσική κατάσταση μπορεί μεν να είναι κοπιαστική αλλά σίγουρα ανταμείβει τους αθλούμενους όχι μόνο με τα εμφανή αποτελέσματα ενός γυμνασμένου σώματος αλλά και με καλύτερη μνήμη στην τρίτη ηλικία αποτρέποντας σημάδια άνοιας.

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει μία σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, μελέτησε ομάδα σχεδόν 200 γυναικών, ηλικίας 38-60 ετών, το 1960 όταν ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών.

Η φυσική τους κατάσταση αξιολογήθηκε μέσω δοκιμασίας σε στατικό ποδήλατο. Σαράντα γυναίκες είχαν υψηλή φυσική κατάσταση, 92 ενδιάμεση και 59 χαμηλή.

Τα επόμενα 44 χρόνια, οι ερευνητές έλεγχαν τις γυναίκες ως προς τη λειτουργικότητα της μνήμης και της σκέψης, ως ένδειξη άνοιας.

Τα ποσοστά των αποτελεσμάτων

Μόνο το 5% των γυναικών που είχαν υψηλή φυσική κατάσταση κατά τη μέση ηλικία εκδήλωσε άνοια. Το 25% των γυναικών της ενδιάμεσης φυσικής κατάστασης εκδήλωσε άνοια και το 32% της ομάδας χαμηλής φυσικής κατάστασης επίσης. Το 45% αυτών που δεν τελείωσαν την δοκιμασία του στατικού ποδηλάτου επίσης είχαν τελικά με την πάροδο των ετων άνοια.

Ο συγγραφέας της μελέτης εξήγησε ότι όσο κρατάμε τον εαυτό μας σε καλή φυσική κατάσταση, με γυμναστική και υγιεινή διατροφή, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στην τρίτη ηλικία. Επίσης, αισθανόμαστε καλύτερα και μειώνουμε τον κίνδυνο και για άλλα προβλήματα υγείας.

Αναφερόμενος στο ίδιο της άσκησης που κρατά τον εγκέφαλο υγιή εξηγεί ότι η υψηλής έντασης γυμναστική έχει άμεσο όφελος στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Σημειώνει ωστόσο ότι η μελέτη δεν σχεδιάστηκε να αποδείξει σχέση αιτίου-αποτελέσματος και απλώς αποτύπωση έναν συσχετισμό.