Η ατζέντα της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Αιγύπτου- Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελούντα.

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, κι ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 θα λάβουν χώρα τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ιδιαιτέρως στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και στις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και στην κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Στις 11:30 oι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.

Παραλλήλως, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Η Σύνοδος αναδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας κι ανάπτυξης, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.

Υπογραφή κειμένων

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

  1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας- Αιγύπτου.
  2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company (ECDC) και GKI (Group of Companies, από Κύπρο) για συνεργασία στο γεωργικό τομέα.
  3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης.
  4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι επιχειρηματικότητας.
  5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την τεχνική συνεργασία τελωνείων.
  6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου- Αιγύπτου).