Η Βρετανία ποινικοποιεί το upskirting

Δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του upskirting παίρνει η Βρετανία. Την Παρασκευή (15/6), λοιπόν, αναμένεται να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο θα τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών όποιος τραβά φωτογραφίες κάτω από φούστες ή φορέματα γυναικών.

«Αυτού του είδους η συμπεριφορά αποτελεί ειδεχθή παραβίαση της προσωπικής ζωής και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στα θύματα», σχολίασε η υφυπουργός Δικαιοσύνης, Λούσι Φρέιζερ, και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη συμπεριφορά αυτή «στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα είναι ανεκτή και ότι οι δράστες θα τιμωρούνται».

Η Φρέιζερ χαιρέτισε μάλιστα την εκστρατεία που ξεκίνησε στη Βρετανία η Τζίνα Μάρτιν, μια 26χρονη γυναίκα θύμα αυτής της συμπεριφοράς, που στα αγγλικά περιγράφεται με τον όρο «upskirting».

Η Μάρτιν, που είχε ξεκινήσει εκστρατεία για την ποινικοποίηση της συμπεριφοράς αυτής, δήλωσε ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «εξαιρετικά νέα και αυτό χάρη σε όλες και όλους όσοι στήριξαν το αίτημά μας».

Η ίδια ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία το 2017, αφού δύο άνδρες πήραν φωτογραφία κάτω από τη φούστα της στη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο Λονδίνο. Παρόλο που ενημέρωσε την αστυνομία, δεν ασκήθηκαν διώξεις.

Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η ποινικοποίηση του «upskirting» θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ ήδη έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ