Η Γαλλία καλεί τους διπλωμάτες της να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στο Ιράν

Η γαλλική κυβέρνηση προέτρεψε όλους τους διπλωμάτες και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών να αναβάλουν επ’ αόριστον όλα τα μη αναγκαία ταξίδια τους στο Ιράν, επικαλούμενη μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση και τη σκλήρυνση της στάσης της Τεχεράνης απέναντι στο Παρίσι, σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα που είδε το πρακτορείο Reuters.

Η Γαλλία είναι ένας από τους ισχυρότερους υπέρμαχους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν τον περασμένο Μάιο οι ΗΠΑ. Οποιαδήποτε αλλαγή στις σχέσεις της με την Τεχεράνη εκτιμάται ότι θα είχε ευρύτερες επιπτώσεις για το Ιράν.

Το υπόμνημα επικαλείται την αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε μια συγκέντρωση που οργάνωνε μια οργάνωση της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης κοντά στο Παρίσι και στην οποία συμμετείχε ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνει ότι αυτή είναι μια ένδειξη της πιο επιθετικής στάσης της Τεχεράνης απέναντι στη Γαλλία.

«Η συμπεριφορά των ιρανικών αρχών υποδηλώνει μια σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στη χώρα μας καθώς και απέναντι σε κάποιους συμμάχους μας» γράφει ο Μορίς Γκουρντό-Μοντάν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, στο έγγραφο αυτό που φέρει ημερομηνία 20 Αυγούστου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους γνωστούς κινδύνους ασφαλείας (…) όλοι οι αξιωματούχοι του υπουργείου θα πρέπει να αναβάλουν μέχρι νεωτέρας τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους για το Ιράν», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Το υπουργείο απέφυγε να σχολιάσει το υπόμνημα και δεν διευκρίνισε αν έχει ζητηθεί από τους υπαλλήλους της γαλλικής πρεσβείας να επαναπατρίσουν τις οικογένειές τους. Ιρανοί αξιωματούχοι στην πρεσβεία του Ιράν στο Παρίσι δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν την υπόθεση.

Η τελευταία ταξιδιωτική οδηγία της Γαλλίας για το Ιράν εκδόθηκε τον Μάιο και προειδοποιούσε τους επισκέπτες να μην έχουν μαζί τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια και ασυρμάτους και να μην τραβούν πάρα πολλές φωτογραφίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ