Η ΕΕ εξετάζει αν είναι έτοιμες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ και Αλβανία

Στην έναρξη της διαδικασίας ελέγχου της ετοιμότητας της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, προχώρησε την Τρίτη (17/7) η ΕΕ.

Ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, είπε σε δημοσιογράφους στα Σκόπια, ότι έχει «τη χαρά να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη έναρξη της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου».

Εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ και τη γειτονική Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και στην ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου.

«Ας αρχίσουμε τη δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο Επίτροπος, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια.

«Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσετε όλες τις διαφορετικές δυνάμεις στην κοινωνία και να κάνετε τη διαφορά προς το καλύτερο. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων μπροστά μας, γι’ αυτό σας παροτρύνω να είστε συγκεντρωμένοι και ενωμένοι», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία αυτή της χώρας που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το επικείμενο προβλεπόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας, τόνισε και κάλεσε όλους τους πολίτες, ιδίως τους νέους να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, διότι όπως ανέφερε κάθε ψήφος είναι σημαντική.

Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία», όπως είπε. «Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.

Μήνυμα προς την Αλβανία

Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε «να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Μην χάσετε ούτε μια μέρα, παράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία», υπογράμμισε εκκινώντας την ίδια διαδικασία και στα Τίρανα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ