Η ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στην ατζέντα Μητσοτάκη

Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και κυρίως η προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στη χώρα μας ήταν το βασικό αντικείμενο των εποικοδομητικών συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βoλοντίν.

Το μεσημέρι της Πέμπτης είχε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, στην οποία διερεύνησε τις δυνατότητες στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εξωστρεφείς δραστηριότητες στη μεγάλη αυτή χώρα.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους ήταν η σημασία που έχουν οι επενδύσεις των ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και βεβαίως τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Tουρκία δέχεται ετησίως 6 εκατ. Ρώσους τουρίστες ενώ στη χώρα μας ο αριθμός δεν υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μιλώντας στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

«Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» όπως είπε, «είναι να καταστεί η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια» καθώς «η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με πολιτική σταθερότητα που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων σε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα βασίζονται στους άξονες της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της ειλικρίνειας. Άλλωστε, θεμέλιο των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στα εσωτερικά των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα όπως οι σχέσεις με την Τουρκία και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

Στη Μόσχα συζητήθηκε και η συμφωνία των Πρεσπών με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το γεγονός ότι αναγνωρίζεται «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική μας χώρα. Τέλος, κατά τη διάρκεια των επαφών διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού.