«Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη»

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για κυνισμό και θράσος του πρωθυπουργού.

«Τη Δευτέρα, 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο. Ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους τα πρόσωπα της τραγωδίας. Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε. Μπορούσε να ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί. Μια μάχη άδικη και άνιση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στην Αττική.

Όπως είπε, βρέθηκε, ως όφειλε, πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, άκουσε πολύ και μίλησε λίγο, επισημαίνοντας, όμως, πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο άσχημα όσο την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν συμπολίτες μας.

«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ με υπευθυνότητα, απέναντι στην τραγωδία. Κάθε δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση. Είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, έπρεπε να εμπλακούμε σε μία ανούσια αντιπαράθεση. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Όπως ανέφερε έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα κάνει ότι μπορεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για να αποδοθούν.

Επίσης τόνισε πως «έχω βάσιμες υποψίες για προσπάθεια συγκάλυψης, αλλά έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα διερευνήσει τα πάντα και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Δεν βλέπω το λόγο για εξεταστική επιτροπή που θα καταλήξει σε πολιτική αντιπαράθεση».

Ενώ για τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη, δίχως καμιά παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας. Οι Έλληνες ζητούν να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Θέλουν ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, και την περιουσία τους. Όχι άλλη στάχτη. Αναλαμβάνω από σήμερα την ευθύνη, δεν είμαι μόνος, έχω την ομάδα νέων και ικανών ανθρώπων για να αλλάξουμε την πολιτική προστασία».

Σ’ ότι αφορά τα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη για την τραγωδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της αστυνομίας, είναι τα πρόσωπα που έχουν ευθύνη πέραν του κ. Τσίπρα. Ποιος έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν μια επόμενη καταστροφή; Εμείς ξέρουμε τι χρειάζεται, πως πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την πολιτική προστασία και για ποιες περιοχές κατά προτεραιότητα. Έχω τη μέθοδο και το σχέδιο. Με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και με ασκήσεις προστασίας για όλους τους πολίτες».

«Βεβαίως και πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις»

Σε ερώτηση για την αυθαίρετη δόμηση που υπάρχει ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ασχολούμαι με τα θέματα αυτά από την αρχή της πολιτικής μου πορείας. Ήμουν υπεύθυνος περιβαλλοντικών θεμάτων στις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. Και τότε τα πράγματα δεν έγιναν καλά. Η άναρχη δόμηση πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την τραγωδία. Αυθαίρετα έχουμε πολλά χρόνια, πρώτη φορά κάηκαν όπως έγινε στο Μάτι. Βεβαίως και πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέσα σε δάση, αιγιαλούς και ρέματα».

Επιπλέον για τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου υπογράμμισε ότι «δεν ξέρω τι έγινε με τα πλαστά έγγραφα της περιφέρειας που καταγγέλλει ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Ζητώ από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου να αναθέσει την έρευνα σε εφέτη εισαγγελέα. Όλοι οι Έλληνες έχουν εντυπωμένη στη μνήμη τους το σόου της Δευτέρας μπροστά στις κάμερες, σε μια ώρα που ήταν σαφές ότι κάτι τραγικό είχε συμβεί, ένας πρωθυπουργός άμοιρος ευθυνών, προσπαθούσε να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση. Κάποτε ήταν απλά ανεύθυνος, τώρα είναι κυνικός και καταστροφικός».

«Έγιναν λάθη και το 2007»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά του 2007 στην Πελοπόννησο ως πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης την εποχή εκείνη. «Έγιναν λάθη το 2007 με τις πυρκαγιές, αλλά μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Το 2007 η φωτιά ήταν εκατό φορές μεγαλύτερη. Κι όταν ήμουν βουλευτής της ΝΔ, είχα ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση τότε, είχα γράψει ένα άρθρο στην Καθημερινή και κατέθετα και πάλι τις προτάσεις για τις προτεραιότητες. Τις ευθύνες για την παράταξή μου τις είχα αναλάβει, αλλά μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Η τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε και βαδίζαμε σε εκλογές».