Η ευχή Μητσοτάκη και το «ώριμο φρούτο»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Την ευχή το 2018 να είναι εκλογική χρονιά έκανε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου πέτυχε να εντάξει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αναφορά στους δυο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία.

«Όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα» ευχήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας πως «στις δημοκρατίες αυτά τα ζητήματα λύνονται με εκλογές και θα δώσουν απαντήσεις οι πολίτες στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, όχι μόνο για όσα έκαναν στην οικονομία, αλλά και στους θεσμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπονομεύει συνειδητά το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, «προκαλώντας τόσο  με τα λόγια, όσο και με τις πράξεις του ακραία πόλωση». Με αυτήν την τακτική της όξυνσης, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να διευκολύνει τη συναίνεση. «Υπάρχει κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων. Οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Εμείς σε αυτό το δεν έχουμε καμία ευθύνη. Υπενθυμίζω ότι το 2016 προσήλθα στο Προεδρικό Μέγαρο και συμφωνήσαμε για το μεταναστευτικό. Όμως, δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Για να υπάρξει εθνική συναίνεση χρειάζεται διάθεση, χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις» σημείωσε.

«Προβάλλω την Ελλάδα»

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, υπενθύμισε ότι σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο ίδιος φοράει πάντα τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. «Ειδικά εκτός Ελλάδας παρουσιάζω τα θετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Προβάλλω την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο πριν από το 2015».

«Θέλω οι Έλληνες να μας πιστέψουν»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας έχει η αποστροφή του λόγου του για την αποκήρυξη της λογικής του «ώριμου φρούτου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο πολιτικός λόγος της ΝΔ «δεν πρόκειται να αλλάξει όσο πλησιάζουμε σε εκλογές», ενώ προέτρεψε τους Έλληνες να τον πιστέψουν. «Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες δεν θα καταδικάσουν απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξουν τη δική μας εναλλακτική πρόταση» σημείωσε, για να προσθέσει δευτερόλεπτα αργότερα πως «υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης» στην αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Από την πρώτη στιγμή που εξελέγην Πρόεδρος έχουμε ως στόχο να παράγουμε λόγο ουσιαστικό, με προτάσεις κοστολογημένες, Είναι η πρώτη φορά που έχουμε καταθέσει τόσο πολλές και τόσο συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες» κατέληξε.