Φωτογραφία Αρχείου

Η Ιταλία θα προσλάβει σχεδόν 12.000 μόνιμους σχολικούς καθαριστές και φύλακες

Η ιταλική βουλή αναμένεται να ψηφίσει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, ένα νομοσχέδιο που αφορά  την πρόσληψη σχεδόν δώδεκα χιλιάδων καθαριστών και φυλάκων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα δημόσια σχολεία.

Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος η καθαριότητα στα δημόσια ιταλικά σχολεία, πραγματοποιούνταν μέσα ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η Ένωση Διευθυντών Σχολείων της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι «συμφωνεί πλήρως με το μέτρο, διότι η ανάθεση του έργου αυτού σε ιδιωτικές εταιρίες είχε επιφέρει σειρά προβλημάτων, όπως το ότι δεν μπορούσε να ζητηθεί στους υπαλλήλους να ασχολούνται και με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων». Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2020, ενώ οι διευθυντές των σχολείων θα προτιμούσαν να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα ιταλικά συνδικάτα τάσσονται, επίσης, υπέρ της απόφασης αυτής, αλλά ζητούν να μπορέσουν να προστατευθούν, με κάποιο τρόπο, και οι υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιριών που εργάσθηκαν σχεδόν επί είκοσι χρόνια. Το κίνημα Πέντε Αστέρων σχολιάζει ότι «με τον νόμο αυτό, και με την πρόσληψη δυο χιλιάδων καθηγητών, αρχίζει να αποκαθίσταται η αξιοπρέπεια της δημόσιας παιδείας».