Η κάνναβη θα ξεπεράσει τις πωλήσεις ανθρακούχων ποτών μέχρι το 2030

Η βιομηχανία της νόμιμης κάνναβης στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σε πωλήσεις τα 75 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Cowen & Co. Μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της αγοράς ανθρακούχων αναψυκτικών της Βορείου Αμερικής το 2017.

Συγκεκριμένα η αγορά της κάνναβης έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει τα αναψυκτικά καθώς αναπτύσσεται ραγδαία με κάθε νέα πολιτεία που νομιμοποιεί το φυτό. Εννέα πολιτείες και η Ουάσινγκτον πλέον επιτρέπουν την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, που σημαίνει ότι πάνω από ένας στους πέντε Αμερικανούς μπορεί να την καπνίσει, να τη φάει ή να την πιει όπως επιθυμεί.

Η Cowen είχε προβλέψει παλαιότερα ότι, με την προϋπόθεση της νομιμοποίησης, η αγορά θα έφτανε τα 50 δισ. μέχρι το 2026. Αλλά σύμφωνα με την αναλύτρια Βίβιεν Αζερ ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρός καθώς σημείωσε ότι σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις η αγορά έχει ήδη φτάσει αυτό το μέγεθος.

Από την άλλη πλευρά, την ίδια στιγμή οι πωλήσεις ανθρακούχων αναψυκτικών έχουν καθοδική πορεία, καθώς πολλοί καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την υγεία τους και γυρίζουν την πλάτη στα ζαχαρώδη ποτά. Η κατακεφαλήν κατανάλωση το 2016 στις ΗΠΑ έπεσε στα χαμηλά 31 ετών σύμφωνα με την επιθεώρηση Beverage-Digest. Η αγορά στη Βόρεια Αμερική έπεσε στα 76,4 δισ. δολάρια πέρυσι από τα 78,3 δισ. το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Euromonitor International.

Και η βιομηχανία του αλκοόλ “τρέμει” τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας

Κι ενώ τα αναψυκτικά υποχωρούν, η επόμενη βιομηχανία που μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού είναι εκείνη του αλκοόλ. Σύμφωνα με την Cowen η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται σε πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, σε σχέση με εκείνες που την απαγορεύουν ή επιτρέπουν μόνο τη φαρμακευτική της χρήση.