Η κατάσταση στην Αφρίν «προβληματίζει» τις ΗΠΑ

Τους έντονους προβληματισμούς τους εκφράζουν οι ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού φαίνεται ότι την εγκατέλειψε λόγω της επαπειλούμενης επίθεσης από την Τουρκία. Μάλιστα, για το θέμα αυτό εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε τόσο τους προβληματισμούς για το θέμα της Αφρίν καθώς και της λεηλασίας που επιχειρείται στην πόλη. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε και από τις δυνάμεις που δρουν στην περιοχή να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανακοίνωση

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στην Αφρίν.[…] Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών στην πόλη».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Οι ΗΠΑ δεν δρουν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας όπου βρίσκεται η Αφρίν».

Φόβοι για αποπροσανατολισμό από τον βασικό στόχο

Η Ουάσινγκτον εκφράζει επίσης τη «δέσμευσή της» στη σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ Τουρκία αλλά ταυτόχρονα και τη «δέσμευσή της» στους εταίρους της στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της ανατολικής Συρίας, βασική συνιστώσα των οποίων αποτελούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Επισημαίνει επίσης ότι λόγω των μαχών στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης στην Αφρίν, έχει μπει σε δεύτερο πλάνο ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν σε ορισμένες περιοχές. «Αυτή είναι μια σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία», καταλήγει η εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ