«Η Κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους Έλληνες κτηνοτρόφους»

«Η Κυβέρνηση, είτε από άγνοια, είτε από ανικανότητα, αφήνει απροστάτευτους τους Έλληνες κτηνοτρόφους» καταγγέλλει η ΝΔ μέσω του αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος, την υπερφορολόγηση, το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και την αδράνεια της να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων».

Η πλήρης δήλωση του Γ. Στύλιου

«Σε διάσταση με την πραγματικότητα κυβέρνηση και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να κάνει άμεσα χρήση του προγράμματος χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει τις επικίνδυνα πτωτικές τάσεις που παρουσιάζει η τιμή του γάλακτος το τελευταίο έτος. Ελλιπείς ή ανύπαρκτοι έλεγχοι στα τυροκομικά προϊόντα καθιστούν ζημιογόνες τις εκμεταλλεύσεις των κτηνοτρόφων και υπονομεύουν τη φήμη των Π.Ο.Π. προϊόντων της χώρας μας. Μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου γάλακτος ελληνοποιούνται.

Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι εκμεταλλεύσεις τους έχουν καταστεί ζημιογόνες και λόγω της υπερφορολόγησης και του υψηλού κόστους παραγωγής. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου οι εκμεταλλεύσεις αυτές να κλείσουν. Η αιγοπροβατοτροφία και η αγελαδοτροφία στη χώρα μας, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων ενεργειών, θα εξαφανιστούν. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζουν δυστυχώς να βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα και μακριά από τα προβλήματά των κτηνοτρόφων.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι επιβεβλημένο να κάνουν χρήση του προγράμματος χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Οφείλουν άμεσα να συντάξουν σχέδιο για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματός τους. Είναι, δε, άμεση ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας και παράνομης ελληνοποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων».