Η Μέι ξεκάθαρα εναντίον δεύτερου δημοψηφίσματος

«Ανεπανόρθωτη πολιτική βλάβη» θα προκαλέσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία για το Brexit δηλώνει η Τερέζα Μέι λίγο πριν την ενημέρωση της Ολομέλειας της βρετανικής βουλής σήμερα το απόγευμα.

Μετά από την δυσκολότερη εβδομάδα της θητείας της, η Τερέζα Μέι ενημερώνει το απόγευμα την Ολομέλεια της Βουλής για τα όσα διαμείφθηκαν στις Βρυξέλλες και την απόφασή της να διαπραγματευθεί έως την τελευταία στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tο δημοψήφισμα θα προκαλέσει βαθύ πλήγμα στην δημοκρατική νομιμότητα και θα κλονίσει, περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα» δήλωσε πριν τη συνεδρίαση της Βουλής η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι άσκησε επίσεις δριμεία επίθεση κατά των πρώην πρωθυπουργών Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι με τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν την προσπάθεια της να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες στο θέμα του «backstop», δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία για όσο θα διαρκέσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times με δεδομένη την άρνηση των Ευρωπαίων ηγετών να επαναδιαπραγματευθούν την υπογεγραμμένη από τις δύο πλευρές, συμφωνία, η πρωθυπουργός πιέζεται από ομάδα υπουργών να την κατάθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ως έχει. Πρόταση που απορρίπτει η Τερέζα Μέι, η οποία πιστεύει πως βλέποντας το αδιέξοδο και υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, οι Βρυξέλλες θα ομονοήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία διάρκειας του backstop.

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάσσονται τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, η συντριπτική πλειοψηφία του Εργατικού Κόμματος, πλην της ηγεσίας του και μεγάλος αριθμός των βουλευτών της συμπολίτευσης. Το επιχείρημά τους είναι ότι δυόμιση χρόνια μετά το πρώτο δημοψήφισμα οι πολίτες γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει ένα άναρχο brexit και αυτή το φορά θα αποφανθούν με την λογική κι όχι με το θυμικό τους.

Πηγή: Deutsche Welle