Η μαστίχα Χίου προστατεύει τα δόντια μας!

Από μικρά παιδιά έχουμε ακούσει  εκατοντάδες φορές από τους γονείς μας μία φράση που αγνοούσαμε όλοι, να σταματήσουμε δηλαδή να μασάμε τσίχλα γιατί θα χαλάσουν τα δόντια μας! Ομάδα ερευνητών, από τα πανεπιστήμια της Βοστώνης, του Ελσίνκι και της Νότιας Νεβάδα, εξέτασαν το ρόλο των υποκατάστατων της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για την αντιμετώπιση της φθοράς των δοντιών από τις μαστίχες ή αλλιώς τις τσίχλες.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως υπήρχε κίνδυνος από την οξύτητα της αρωματικής ύλης στα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα υποκατάστατα της ζάχαρης, αλκοόλες ή πολυόλες, συμπεριλαμβανομένων και των ξυλιτόλη και σορβιτόλη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της τερηδόνας. Ωστόσο, τα υποκατάστατα αυτά αυξάνουν την οξύτητα στο στόμα και κατά συνέπεια διαβρώνουν το σμάλτο, (σκληρή προστατευτική επικάλυψη του δοντιού) ιδίως εάν περιέχουν αρώματα φρούτων.

Τα οφέλη της μαστίχας Χίου

Η μαστίχα της Χίου συνδυάζει στη σύνθεσή της διάφορους παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας. Το μάσημά της διεγείρει μηχανικά τη ροή του σάλιου. Η διέγερση της σιαλικής λειτουργίας επιτυγχάνεται επίσης με τα γευστικά ερεθίσματα που προκαλεί χάρη στην αρωματική φυσική ρητίνη που περιέχει.

Η φυσική μαστίχα δεν περιέχει ουσίες που οδηγούν σε παραγωγή οξέων από την οδοντική πλάκα. Τα υποκατάστατα σακχαρόζης που χρησιμοποιούνται, η σορβιτόλη, η μανιτόλη και η ξυλιτόλη, είναι «φιλικές για τα δόντια» γλυκαντικές ουσίες και έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε μελέτες πρόληψης της τερηδόνας.

Ταυτόχρονα όμως, η μαστίχα Χίου δεν καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, ενώ παράλληλα αυξάνει την ποσότητα του σάλιου που αποτελεί αμυντικό μηχανισμό για τις μολύνσεις, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στα ούλα και άρα τα προστατεύει από διάφορες παθήσεις, ενώ καθαρίζει τη μικροβιακή πλάκα απολυμαίνοντας τη στοματική κοιλότητα.

Τέλος, εξαιτίας  της ιδιαίτερης σύστασής της (ελαστική και ταυτόχρονα σκληρή) βοηθά τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών, ενώ περιέχει αιθέρια έλαια που έχουν άμεση βακτηριοστατική δράση.