Η Μόσχα θα αναπτύξει στρατιωτική αστυνομία στα Υψίπεδα του Γκολάν

Η Ρωσία θα αναπτύξει στρατιωτική αστυνομία στα Υψίπεδα του Γκολάν και θα δημιουργήσει σημεία ελέγχου προκειμένου να αποτρέψει τυχόν προκλητικές ενέργειες στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ιρανικές δυνάμεις έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα τους σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, δήλωσε ένας Ρώσος απεσταλμένος την Τετάρτη, σύμφωνα με το TASS.

Ωστόσο το Ισραήλ έχει κρίνει την απομάκρυνση αυτή ανεπαρκή.

Εξάλλου νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε επτά αντάρτες στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στα Υψίπεδα του Γκολάν, μετέδωσε το Israel Radio.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύκτας, επισημαίνοντας ότι στοχοθέτησε «αρκετούς ένοπλους τρομοκράτες στο νότιο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την αεροπορική επιδρομή «στην περιοχή εντοπίστηκαν ζώνες με εκρηκτικά και τουφέκια AK-47».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζονται στην περιοχή.

Παράλληλα νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν περιέγραψε ως δεδομένη την επιστροφή της Συρίας στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν από τον εμφύλιο πόλεμο και προέβλεψε πως το σύνορο στα Υψίπεδα του Γκολάν θα είναι πιο ήσυχο με την αποκατάσταση της κεντρικής εξουσίας του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Από τη δική μας οπτική, η κατάσταση επιστρέφει εκεί που βρισκόταν πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν μια πραγματική διεύθυνση, κάποιος υπεύθυνος και κεντρική εξουσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λίμπερμαν.

Ερωτηθείς αν οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ανησυχούν λιγότερο για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις στο Γκολάν, ο Λίμπερμαν δήλωσε: «Αυτό πιστεύω. Εκτιμώ επίσης ότι είναι και προς το συμφέρον του Άσαντ».

«Δεν αναμιγνυόμαστε και δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, με την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστά τρία σημεία που είναι βασικά για εμάς», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

Μεταξύ αυτών, όπως εξήγησε, είναι και «ο σεβασμός των συμφωνιών διαχωρισμού του 1974», βάσει των οποίων δημιουργήθηκε μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ.

Τέλος, ο Λίμπερμαν εκτίμησε ότι «το συριακό έδαφος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο του Ιράν ενάντια στο Κράτος του Ισραήλ», αλλά ούτε και ως χώρος διέλευσης «όπλων προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ