Διαμαρτυρία της Μόσχας υπουργεία Εξωτερικών ΗΠΑ και Γερμανίας

Η Μόσχα, υποστηρίζοντας, ότι η αμερικανική πρεσβεία και Γερμανοί διπλωμάτες και κρατικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ενεπλάκησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Αυγούστου στην ρωσική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς θεωρεί ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι «η αμερικανική πρεσβεία είχε δημοσιεύσει χάρτη με την διαδρομή της πορείας, του λεγομένου περιπάτου που θα γίνονταν το Σάββατο», αλλά και «λεπτομέρειες για το ποια ώρα θ’ αρχίσει και ποια ώρα θα τελειώσει».

Η Ζαχάροβα ωστόσο επεσήμανε ότι στο τέλος της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας υπήρχε η παράκληση προς το κοινό να αποφεύγει αυτή την διαδρομή.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ενεργό δραστηριότητα της ακολούθου Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας η οποία, όπως είπε, σχολίαζε δημόσια το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης

Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι δεν ήταν μόνο διπλωμάτες των δυτικών χωρών που αποπειράθηκαν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, αλλά και σειρά μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο της Deutche Welle, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος το γεγονός ότι το δίκτυο αυτό μετέδωσε στη ρωσική γλώσσα την έκκληση προς τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις 3 Αυγούστου η αστυνομία συνέλαβε 600 άτομα επειδή συμμετείχαν σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία δεν είχε την άδεια των αρχών και στην οποία συμμετείχαν περίπου 1500 άτομα.

Σύμφωνα με τη ρωσική μκο OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των συλλήψεων, 828 άνθρωποι συνελήφθησαν προχθές στη Μόσχα στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της συμμετοχής υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές στη Μόσχα στις 8 Σεπτεμβρίου, την οποία οι αρχές δεν είχαν επιτρέψει.

Η απάντηση του γερμανικού ΥΠΕΞ

Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την κριτική που άσκησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι συζητούν από κοινού με την Ρωσία την κατάσταση γύρω από τις διαδηλώσεις στην Μόσχα.

«Για τη χθεσινή και τη σημερινή μας θέση ενημερώθηκε η Ρωσία, όπως διαπιστώσατε από τις δηλώσεις της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, της κυρίας Ζαχάροβα, η οποία ήδη αντέδρασε σ’ αυτές.. Σε σχέση με αυτό, όπως είναι φυσικό θα τις μεταφέρουμε με σαφήνεια μέσω των εσωτερικών διαύλων στις συνομιλίες που διεξάγει η πρεσβεία μας» (στη Μόσχα-σ.σ), δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος Μαρία Ατνεμπάρ, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις που έκανε δημόσια το γερμανικό ΥΠΕΞ και η γερμανική κυβέρνηση επίσης «ελήφθησαν υπ όψιν».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.