INTIME

Τσίπρας: «Δεν απειλούμε αλλά και δεν φοβόμαστε»

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε εκτός των άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς το υπουργικό συμβούλιο, ενώ από την ατζέντα δεν έλειψε και η αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη.

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα. Η στάση της αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της, αλλά και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ειδικότερα με όσα συμβαίνουν στη Συρία που αποτελεί και τον βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής με ισχυρές διεθνής συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν αυτή την κλιμάκωση γιατί δεν οδηγεί πουθενά».

Σ’ ότι αφορά το θέμα των δύο στρατιωτικών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι γείτονες ας αφήσουν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης, για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη».

«Εκλογές το φθινόπωρο του 19’»

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019».

«Η συγκυρία είναι πικρή και τα ζητήματα που καλείται να δώσει λύσεις η κυβέρνηση είναι πολλά και ταυτόχρονα. Στόχος μας εκτός από την έξοδο από την επιτροπεία, είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι Ευρωεκλογές του ίδιου έτους. Και αυτό το λέω γιατί ακούω διάφορες κουβέντες και διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν παταγωδώς, όλους όσους έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα αλλά και παλιότερα σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, όμως με έναν κοινό πολιτικό στόχο. Την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας. Αυτές είναι οι συντεταγμένες των στόχων μας και σε πείσμα πολλών – μέσα και έξω από τη χώρα – βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά για να τους υλοποιήσουμε».

Σ’ ότι αφορά την επιτροπεία ο πρωθυπουργός έθεσε ως ορόσημο τον Αύγουστο τονίζοντας πως «οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και με απόλυτη αίσθηση του ιστορικού καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα και η κυβέρνηση καλύτερα να διαχειριστεί σύνθετα θέματα με τρόπο εθνικά υπεύθυνο και σοβαρό. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν άπαντες στη διεθνή σκηνή».

«Η αξιολόγηση έκλεισε χωρίς νέες απαιτήσεις»

Σ’ ότι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «έκλεισε έγκαιρα και χωρίς νέες απαιτήσεις».

«Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν, ούτε προφανές ήταν ότι θα συμβεί. Για να καταφέρουμε να κλείσουμε τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας, δουλέψαμε σκληρά και κυρίως εξασφαλίσαμε τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, δεύτερον, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσουμε σιγά σιγά το ταμπού της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τώρα στο τραπέζι είναι η ατζέντα της ανάπτυξης, και τρίτον εξασφαλίσαμε – παρά τις επίμονες και διαρκείς προσπάθειες της αντιπολίτευσης – μία μακρά περίοδο της πολιτικής σταθερότητας» τόνισε συγκεκριμένα και κατέληξε: «Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και αυτό συνέβη γιατί είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Παλέψαμε έντιμα και με όλες μας τις δυνάμεις και με τις αδυναμίες μας την πρώτη περίοδο. Το αποτέλεσμα όμως δεν το κρύψαμε».