Φωτογραφία Αρχείου

Η παραγωγή ελαιολάδου σε «ελεύθερη πτώση» στην Ιταλία

Σύμφωνα με έκθεση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, η παραγωγή του ελαιολάδου στην Ιταλία, αναμένεται να σημειώσει φέτος μεγάλη πτώση, εξαιτίας της κακοκαιρίας η οποία χτύπησε την χώρα.

Σύμφωνα με το δημόσιο Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (ISMEA), η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 38%. Αναμένεται να φθάσει τους 265.000 τόνους, έναντι 430.000 τόνων πέρυσι.

«Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει μια μέση τιμή ανάμεσα στο σενάριο της μέγιστης μείωσης, που φθάνει το 45%, και το πιο αισιόδοξο σενάριο, που περιορίζει την παραγωγή κατά 30%», εξηγεί η συγκεκριμένη έρευνα.

Οι φετινές κλιματικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, ιδιαίτερα «το χιόνι που έπεσε τον Μάρτιο» στην Απουλία, την κύρια περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, ανέφερε το ινστιτούτο.

Το ISMEA υπενθυμίζει επίσης την εναλλαγή ανάμεσα σε μια «καλή» χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου και την επόμενη, που η παραγωγή είναι πάντα χειρότερη.

Ωστόσο για να έχει κανείς μια ακριβέστερη εικόνα της πραγματικής παραγωγής, θα πρέπει να περιμένει τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς η συγκομιδή της ελιάς αρχίζει εν γένει γύρω στις 15 Οκτωβρίου, διευκρινίζει το ινστιτούτο.