«Η πρόταση της Μέι για παράταση του Brexit δεν θα πείσει τους Brexiters»

Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να γίνει άλλη μία ψηφοφορία για την παράταση του άρθρου 50 δεν είναι αρκετή για να πείσει τους υποστηρικτές του Brexit, εντός του κόμματός της, να στηρίξουν την συμφωνία της, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, ERG (European Research Group), Τζέικομπ Ρις Μογκ.

Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά την συζήτηση στο κοινοβούλιο, ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Brexit, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την συμφωνία της Μέι απλά για να αποφύγουν την παράταση του άρθρου 50, η οποία στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά, ούτε να βγάλει τη χώρα από την δύσκολη θέση. Αν ωστόσο, συμπλήρωσε, η καθυστέρηση αποτελεί μέρος σχεδίου για να καθυστερήσει συνολικά το Brexit, αυτό θα ήταν μεγάλη προδοσία.

Μέλη της ίδιας ομάδας, εκτίμησαν ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία μπορεί να συμβεί μόνο εάν το backstop εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία και στο τέλος του Ιουνίου (είναι ο εκτιμώμενος χρόνος μίας ενδεχόμενης παράτασης).

Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις πιστεύουν ότι ακόμη και μετά την τριπλή δέσμευση της Τερέζα Μέι, και για να αποφευχθεί σίγουρα η περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία στο τέλος του Ιουνίου, είναι αναγκαία η τροπολογία που είχε σχεδιάσει η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, μαζί με τους βουλευτές των Συντηρητικών, Νίκ Μπόουλς και Όλιβερ Λέτουιν. Η τροπολογία προβλέπει να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στη αποχώρηση χωρίς συμφωνία και στην παράταση του άρθρου 50.

Ωστόσο, η Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της τροπολογίας έχει καλυφθεί από τις δηλώσεις της Τερέζα Μέι, και εάν στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, ενδέχεται να μην καταθέσει την τροπολογία της. Από την πλευρά του ο Όλιβερ Λέτουιν, ανακοίνωσε μέσω του tweeter ότι είναι ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού και έτσι δεν υπάρχει πια η ανάγκη να δρομολογηθεί η τροπολογία που θα κατέθεταν από κοινού με την Ιβέτ Κούπερ.

Μέχρι στιγμής είναι σίγουρες οι τροπολογίες του Εργατικού κόμματος, για ένα ήπιο Brexit, και αυτή του βουλευτή των Συντηρητικών, Αλμπέρτο Κόστα, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ, σε κάθε σενάριο αποχώρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ