Η Σερβία στηρίζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων

Μήνυμα ότι στηρίζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων στέλνει η Σερβία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος υπουργός εξήγησε πως δεν υπάρχει λόγος να συγχαρεί τις δυο πλευρές διότι η συμφωνία «είναι διμερές ζήτημα και δεν υπάρχει ανάγκη ανάμειξης» του Βελιγραδίου.

«Δεν απευθύναμε συγχαρητήρια γιατί δεν υπήρχε κάτι για να συγχαρούμε. Έχουμε θετική άποψη και στηρίζουμε κάθε συμφωνία για επίλυση ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο» εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επιθυμούμε κάθε επιτυχία»

«Επιθυμούμε κάθε επιτυχία σε Αθήνα και Σκόπια, χωρίς να μπαίνουμε στο πως, ποιος θα ονομάζεται, και θέλουμε αυτή η συμφωνία να συμβάλει για την σταθερότητα στην περιοχή» συμπλήρωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου σχολιάζεται έντονα η απουσία αντίδρασης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το επίσημο Βελιγράδι προβληματίστηκε από την επίτευξη συμφωνίας διαβλέποντας τον κίνδυνο να αυξηθούν τώρα οι πιέσεις από την Ε.Ε. για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Σε φιλοκυβερνητικά έντυπα Μέσα εκφράζεται η άποψη ότι αφού η Ε.Ε. ανάγκασε μία χώρα να αλλάξει όνομα θα προσπαθήσει να αναγκάσει και τη Σερβία να κάνει ταπεινωτικές υποχωρήσεις στο ζήτημα του Κοσόβου.