Η σπαρακτική μαρτυρία της μητέρας του δολοφονημένου Μάριου Παπαγεωργίου

Σπαρακτική ήταν η μαρτυρία της μητέρας του δολοφονημένου Μάριου Παπαγεωργίου, η οποία κατέθεσε σήμερα για την πολύκροτη υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, έξι χρόνια από τη δολοφονία του παιδιού της. Έξι χρόνια χωρίς να γνωρίζει που βρίσκεται η σορός του…

Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας ήταν στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της κρατώντας φωτογραφίες του παιδιού.

Στη δίκη σε δεύτερο βαθμό δεν παρίσταται κανένας από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης, όπως και ο βασικός «πρωταγωνιστής», 73χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» της απαγωγής, ο οποίος ήταν μάλιστα και… φίλος της οικογένειας και ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ισόβια. Πρόκειται για τον άνθρωπο που απέτρεψε την οικογένεια να απευθυνθεί στην αστυνομία προφασιζόμενος ότι θα… εξιχνίαζε αυτός την υπόθεση.

Ζητούσαν λύτρα 620.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι ο 26χρονος νέος εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου 2012 και την επομένη ημέρα οι απαγωγείς του τηλεφώνησαν μητέρα του ζητώντας της λύτρα 620.000 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο.

Η γυναίκα που φοβήθηκε να απευθυνθεί στην αστυνομία στράφηκε στο κοντινό της περιβάλλον και άκουσε τη συμβουλή του 73χρόνου …φίλου  που δυστυχώς ήταν ο «εγκέφαλος» της απαγωγής και της δολοφονίας του παιδιού της.

«Έβαλα τα φίδια και σκότωσαν το παιδί μου, εγώ είμαι υπεύθυνη για ότι έγινε», είπε στην κατάθεσή της η μητέρα του Μάριου, ζητώντας από τους δικαστές και τον εισαγγελέα της έδρας να την βοηθήσουν να βρει «τα κόκαλα» του παιδιού της και «που τα έχουνε πετάξει».

«Μας έλεγε – είπε για τον 73χρονο – ότι ήταν υπασπιστής του εκάστοτε Αμερικανού στρατηγού.  Ερχόταν και έπιανε κουβέντα με το Μάριο, του είχε δανείσει για 15 ημέρες ένα αυτοκίνητο. Είχε εντυπωσιάσει το παιδί μου και εμάς. Η οικογένεια του έδειχνε να είναι συγκροτημένη, μόνο και μόνο για να μας προσεγγίσουν. Έβλεπα ότι το παιδί μου ήταν ικανοποιημένο από αυτή την φιλία. …Η μάνα μου, ήταν από τα ίδια χωριά με τον δολοφόνο (από χωριά της Μάνης) και αυτό μας έπεισε…Του είχε τρομερή εμπιστοσύνη».

Γνώριζαν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Μάριου

Όπως τόνισε η μάρτυρας, η οικογένεια του κατηγορουμένου, γνώριζε τα πάντα για την περιουσία της. «Ήξεραν για τα περιουσιακά μου στοιχεία. Είχα την αφέλεια και τα έλεγα μόνη μου. Από εμένα είχαν μάθει τα περισσότερα. Λυπάμαι και μέμφομαι τον εαυτό μου για αυτό. Τους είχα πει και για τις καταθέσεις μου. Γνώριζαν ότι είχα 450 χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα αλλά όχι ότι τα είχα δεσμεύσει για αγορά οικοπέδου. Είχα βάλει δυο φίδια μέσα στο σπίτι μου» είπε η κυρία Θεοδωράκη ξεσπώντας σε λυγμούς.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο  «εφιάλτης» άρχισε στις 9 Αυγούστου του 2012, όταν εκείνη και η μητέρα της ταξίδεψαν μαζί με τον Μάριο στο εξοχικό τους σπίτι στο Διακοφτό.  «Η μητέρα μου εκ των υστέρων μου είχε πει ότι ο Μάριος κρατούσε στο χέρι το ένα φάκελο… Υπέθεσα ότι μπορεί να είχε μέσα 6 χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές του και άλλες υποχρεώσεις. Ο Μάριος ήταν ο διαχειριστής των οικονομικών μας. Ήταν ο άντρας του σπιτιού, πάντα μετρημένος και φειδωλός με τη διαχείρισή τους. Εκείνη την ημέρα είχε μαζί του μετρητά. Αναζητήσαμε τα χρήματα αυτά και δεν τα βρήκαμε. Μου είπε κοιμηθείτε, έχω κλειδιά, θα αργήσω. Γύρω στις 3 ξημερώματα χτυπάει το σταθερό τηλέφωνο. Μια φωνή από την άλλη πλευρά της γραμμής μου είπε: «Κυρία μου δίναμε καθαρό πράγμα στο γιο σας μας χρωστάει 620 χιλ. ευρώ. Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα… Μέσα στη σύγχυση μου ο μόνος άνθρωπος που σκέφτηκα να τηλεφωνήσω τότε, ήταν ο πράκτορας (σ.σ. ο 73χρονος). Τηλεφώνησα στη γυναίκα του και εκείνη σαν περίμενε το τηλεφώνημά μου το σήκωσε αμέσως. Της είπα τι συνέβη. Μου είπε πως ο άνδρας ήταν με κάποιον στρατηγό, πως θα τον ειδοποιούσε και εκείνος θα με καλούσε. Φυσικά δεν με κάλεσε ποτέ… Σκέφτηκα ότι θα είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο αφού έλεγε ότι ήταν αρχηγός της ΕΥΠ. Ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα και η ίδια φωνή μου είπε τα ίδια ότι ο Μάριος χρωστάει 620 χιλιάδες ευρώ…Μια φορά μου είπαν ότι θα τον σκοτώσουν και κάποια άλλη ότι θα τον στείλουν στην Αμερική».
Η σύζυγος μάλιστα του 73χρονου και κατηγορουμένη σήμερα, σε συνάντηση που είχε με την δυστυχισμένη μητέρα της είπε ότι είχε δει τον Μάριο την προηγούμενη ημέρα, «να διασκεδάζει με γκομενάκι και τσιγαράκι και να περνάει καλά. Μου είπε πως το παιδί έπαιρνε ναρκωτικά. Είμαι γιατρός. Το παιδί μου δεν πήρε ποτέ ναρκωτικά ούτε κάπνιζε».

Η κυρία Θεοδωράκη ανέφερε ακόμη πως η κατηγορουμένη την απέτρεπε από το να πάει στην αστυνομία για να δηλώσει την εξαφάνισή του γιου της. «Στην αστυνομία υπάρχουν ρουφιάνοι, συνεργάζονται με εμπόρους ναρκωτικών» της έλεγε χαρακτηριστικά. Την ίδια συμβουλή, να μείνει δηλαδή μακριά από την αστυνομία, της έδωσε και ο 73χρονος.

«Το μόνο που ήθελα ήταν να πάρω γιο μου πίσω. …Προσπαθούσα να μαζέψω χρήματα. Σε άλλους έλεγα ότι είμαι άρρωστη, και σε άλλους την αλήθεια….Όταν είδαν ότι δεν μπορώ να τα μαζέψω μου είπαν να πάω σε τοκογλύφο…Η κουμπάρα μου μού έστειλε 40 χιλιάδες ευρώ, είχε όμως φωτογραφίσει τα χρήματα. Όταν τους το είπα, ο κατηγορούμενος χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και είπε «παραιτούμαι»… Μου έλεγαν ότι ο Μάριος είναι ναρκομανής ότι έπρεπε να δώσω λεφτά. Ήμουν ηλίθια. Μου ζητούσαν να δώσω όσο χρήματα είχα μαζέψει. Τότε ήταν 270 χιλιάδες ευρώ. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι μου έλεγαν να πάω στην αστυνομία αλλά είχα εμπιστοσύνη στον «εγκέφαλο». 16 Αυγούστου πήγα στην αστυνομία και έκανα καταγγελία…Είχα αρχίσει να φοβάμαι, να σπάω. Φοβόμουν ότι θα σκοτώσουν το παιδί μου. Με πήρε κάποιος αστυνομικός και πήγαμε σπίτι και πήραμε 313 χιλιάδες ευρώ… Οι αστυνομικοί μου είπαν είναι δική σου υπόθεση αν θα τα δώσεις… Μου είχαν πει πως όταν τους δώσω τα χρήματα, θα αγκαλιάσω την άλλη ημέρα το πρωί το παιδί μου.

Πρόεδρος: Πότε σταματήσετε να έχετε επαφή;

Μάρτυρας:
Μου είπε η αστυνομία να μην διακόψω τις σχέσεις μου μαζί τους. Τους είχα σιχαθεί…Έμαθα εκ των υστέρων ότι είχαν σκοτώσειτπ παιδί μου από την πρώτη ημέρα…

Πρόεδρος:
Τι άλλο μάθατε εκ των υστέρων για πρώτο κατηγορούμενο;

Μάρτυρας:
Ότι ποτέ δεν είχε δουλέψει στη ζωή του, δεν είχε κάνει ποτέ φορολογική δήλωση.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στο αίμα του γιου της που είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο (πορτ μπαγκάζ) όπου βρέθηκε και γενετικό υλικό του κατηγορούμενου. «Πρέπει να το βάλανε νεκρό το παιδί μου μέσα γιατί το αίμα είχε ροή προς τα κάτω…..Αργότερα βρέθηκε αίμα του Μάριου και μέσα στην καμπίνα αυτοκινήτου, καθώς και αποτυπώματα του πρώτου κατηγορουμένου. Δεν πρόκειται να συνέλθω αν δεν βρεθούν κόκαλα του παιδιού μου! Θέλω να με βοηθήσετε!», είπε ξεσπώντας και πάλι σε λυγμούς…

Εισαγγελέας:
Όλα θα τα βρούμε αλλά πρέπει να μας βοηθήσετε.

Μάρτυρας: Εγώ έβαλα τα φίδια και σκότωσα το παιδί μου. Εγώ είμαι υπεύθυνη. Ακόμα τον προστατεύουν …

Εισαγγελέας: Του έχουν επιβληθεί ισόβια!

Μάρτυρας:
Σας παρακαλώ, είστε Δικαιοσύνη, θέλω να μου βρείτε τα κοκαλάκια παιδιού μου!

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Απριλίου.