Η ταινία-πρόκληση των Σκοπιανών με τον Χριστό και τη «Μακεδονία» (vd)

Η Βουλή της πΓΔΜ μπορεί να συνεδριάζει για τη συνταγματική αναθεώρηση της χώρας, όμως μία ταινία που προβάλλεται στους κινηματογράφους διχάζει τους Σκοπιανούς.

Πρόκειται για τον «Χλευασμό του Χριστού» του Γιάννη Μποζλάζι, γυρισμένο σε ΠΓΔΜ, Γαλλία και Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα), ταινία που ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει επικρίνει δηλώνοντας ότι υποκινεί εθνικό διχασμό.

Προσφυγή κατά της ταινίας

Το υπουργείο Πολιτισμού έκανε προσφυγή κατά της ταινίας, την οποία ο κρατικός Εισαγγελέας απέρριψε, και η προβολή γίνεται κανονικά στους κινηματογράφους της χώρας. Έχει μάλιστα τη στήριξη του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, αντιπάλου του Ζάεφ.

Το σενάριο του «Χλευασμού του Χριστού» θέλει τον διάσημο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο (Αλέξανδρος και Φίλιππος μαζί) που εργάζεται σε γαλλικό πολιτικό περιοδικό, να επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, που έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Δείτε το τρέιλερ:

Οι σκηνές με εγκλήματα των Αλβανόφωνων είναι εκείνες που ενόχλησαν περισσότερο τον Ζάεφ, ωστόσο στο παραπάνω τρέιλερ της ταινίας η σκηνή-κλειδί είναι εκείνη που δείχνει τον πρωταγωνιστή σταυρωμένο πάνω σε μια πινακίδα με τον χάρτη της Εγνατίας Οδού, και τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σχηματίζουν φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι του.

Στην ιστοσελίδα του σκηνοθέτη, αναφέρεται ότι η πινακίδα απεικονίζει «τον ευρωπαϊκό δρόμο που οδηγεί από τη Ρώμη στα δυτικά, στην Κωνσταντινούπολη στα ανατολικά, χωρίζοντας τη Μακεδονία στα δύο»… Εικόνα που πρωταγωνιστεί και στην αφίσα της ταινίας:

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται η Ιωάννα Πηλιχού, ενώ στο καστ συναντάμε και άλλους Έλληνες: Αργύρης Γκαγκάνης, Γιώργος Βαβάνης, Γιάννης Παγανιάς, Δημήτρης Μαξίδης, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Αναστάσης Χαραλαμπόπουλος.