Φωτ. αρχείου

Θα συνεχιστεί το πάγωμα των επενδύσεων στην Βρετανία το 2019

Η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας φέτος και το 2019 μοιάζει να είναι η μικρότερη από τότε που σημειώθηκε η τελευταία ύφεση, εξαιτίας του παγώματος στις επιχειρηματικές επενδύσεις και της μικρής καταναλωτικής ζήτησης ενόψει του Brexit, σύμφωνα με οικονομική πρόβλεψη του ανακοίνωσε το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BCC).

Η ανάπτυξη από επιχειρηματικές επενδύσεις το 2018 προβλέπεται να πέσει στο 1,2% και να σημειώσει άνοδο μόλις κατά 0,1% το 2019, και αυτές θα είναι οι δύο πιο «αδύναμες» χρονιές από το 2009 που ξεκίνησε η ύφεση εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Εφόσον το Brexit δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό. Και η έλλειψη βεβαιότητας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ οδήγησαν πολλές εταιρίες να παγώσουν τα αναπτυξιακά – επενδυτικά τους σχέδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του BCC.

Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε από τότε που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit (2016) και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα διατηρήσουν την αδασμολόγητη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά αγαθά, όταν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο η αδυναμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ είναι πιθανό να συνεχίσει να δίνει ώθηση στον πληθωρισμό, ενώ οι επενδύσεις αναμένονται να κλείσουν στο 0,6% φέτος με ελάχιστη αύξηση την επόμενη χρονιά (σε προηγούμενη πρόβλεψη αναμενόταν ανάπτυξη στο 1% για το 2018 και 1,2% για το 2019).

Το Ινστιτούτο Ανεξάρτητων Επιθεωρητών, στο μεταξύ, προέβλεψε ότι οι τιμές των σπιτιών θα παραμείνουν ως έχουν την επόμενη χρονιά, την πρώτη χωρίς ανάπτυξη από το 2012, εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit και της αδυναμίας πολλών αγοραστών να καταβάλλουν υψηλότερο αντίτιμο. Επισημαίνει, επίσης, ότι ο αριθμός των πωλήσεων αναμένεται να πέσει κατά 5% το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ