Θεοδωράκης: «Δε θα μας πάρουν… τις γυναίκες οι Σκοπιανοί!»

Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών, ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα υπαγορεύει την ύπαρξη εθνικής γραμμής στα φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό με τα Σκόπια.

«Η Ελλάδα κυρίαρχη χώρα στα Βαλκάνια»

«Με την οικονομία και τον πολιτισμό μας μπορούμε να κυριαρχήσουμε στα Βαλκάνια», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης στον Alpha9.89 και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Έχουμε έναν εκρηκτικό Ερντογάν στα ανατολικά σύνορά μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι «η μεγάλη δύναμη και πρέπει να κυριαρχήσουμε στην περιοχή».

Όσον αφορά το παρελθόν και την περίπτωση των Βουλγάρων που «στην ελληνική πολιτική σκηνή καθρεφτίζανε το κακό», ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Και ο γερό Καραμανλής τόλμησε και προχώρησε σε μία συνεννόηση με τον Ζίβκοβ. Ο δεξιός, Σερραίος πολιτικός -που μιλούσε για κουμμουνιστικό κίνδυνο- τόλμησε και είπε: ‘Ως εδώ, καμία επιθετική ενέργεια από εμάς προς αυτούς κι αυτοί προς εμάς. Θα τα λύσουμε σήμερα όλα’ και το ‘κανε».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «πολλές φορές αυτό που μας φαίνεται αδύνατο μπορεί να είναι αυτό που σώζει και εξελίσσει τις περιοχές μας» και υπογράμμισε πως «δεν είμαστε στο 1800, αλλά στο 2018 και χρειαζόμαστε σύνεση και αληθινό πατριωτισμό και όχι πατριδοκαπηλία. Αγαπώ υπερβολικά την πατρίδα μου, θέλω η πατρίδα μου να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να ξαναγίνει κυρίαρχη χώρα στα Βαλκάνια».

«Σύνθετη λέξη, στα σλαβικά»

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε τη θέση του για το όνομα του γειτονικού κρατιδίου. Ξεκαθάρισε πως πρέπει να βρεθεί «μια λύση πατριωτική που θα απαλλάσσει την περιοχή από αλυτρωτισμούς, αλλά ταυτόχρονα να είναι λύση που θα έχει μέσα της κι έναν αμοιβαίο συμβιβασμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση είναι «μια σύνθετη λέξη, μια λέξη αμετάφραστη στη σλαβική διάλεκτο θα είναι μια καλή λύση για τη χώρα».

«Να μιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί»

Παράλληλα, ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αλλά με τη συμμετοχή και όλων των πρώην πρωθυπουργών. «Θα επιμείνω ότι πρέπει οι πρώην πρωθυπουργοί να πουν στους σημερινούς πολιτικούς μέχρι πού έφτασαν την υπόθεση και πού πιστεύουν ότι πρέπει να την πάμε. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην εθνική γραμμή που ήδη έχει χαραχθεί».

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε τον Μίκη»

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κρίνουμε τον Μίκη από μία απόφασή του, από μία στιγμή. Είναι ένα σύμπαν ο Μίκης, μουσικής και πολιτικής δράσης, αντίστασης στο παρελθόν, και είναι καλό να μην προσπαθούν, ούτε οι μεν, ούτε οι δε, να αμαυρώσουν την ιστορία του και να την μουτζουρώσουν».

«Θα μας πάρουν τον Λευκό Πύργο και τις γυναίκες;»

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ακούστηκαν πολλά ακραία συνθήματα «τα οποία και δεν βοηθούν την εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή στη χώρα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τον ενόχλησε που «οι ομιλητές στα συλλαλητήρια μας παρουσιάζουν ως μία χώρα φοβισμένη, ηττημένη που κάποια στιγμή θα έρθουν οι βάρβαροι και θα την καταλάβουν. Ποιος απειλεί σήμερα την Ελλάδα; Αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα στα ανατολικά μας σύνορα; Είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι θα πάρουν τον Λευκό Πύργο, θα μας πάρουν τη Θεσσαλονίκη θα μας πάρουν τις γυναίκες. Είναι απλά γελοίο».

Όχι στο δημοψήφισμα

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως ο κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος, ενώ τόνισε ότι είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς τα δημοψηφίσματα είναι διχαστικά.

«Τα δημοψηφίσματα είναι ευθύνη των πολιτικών. Υπάρχουν πολιτικοί που τους αρέσει να κρύβονται πίσω από το πλήθος και να κάνουν πολιτικές καριέρες. Δεν είμαι από αυτούς. Πρέπει ο καθένας ζωντανά στον κόσμο να τολμήσει να πει την άποψή του για το ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδας», σχολίασε.

Κλείνοντας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, λέγοντας: «Όχι κόμματα, μόνο Ελλάδα. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας απέναντι στις νέες προκλήσεις».