Θερμή υποδοχή στον Πούτιν στην Σερβία με δεκάδες χιλιάδες κόσμου

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας υποδέχονται τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σερβία.

Μία ημέρα πριν φτάσει στο Βελιγράδι ο Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις σερβικές εφημερίδες Novosti και Politika αποκάλυψε ότι φέρνει ένα «δυνατό» πακέτο προτάσεων στις αποσκευές του. Ενέργεια, υποδομές, εμπορικές συναλλαγές προνομιακού χαρακτήρα, τεχνολογική συνεργασία ήταν τα θέματα που πρόβαλε στην συνέντευξη του ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, υποσχέθηκε όχι μόνο ενεργειακή ασφάλεια στην Σερβία αλλά και διαμετακομιστικό ρόλο στην μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ αποκάλυψε ότι στα σχέδια της GazProm είναι να φτάσει ο αγωγός South Stream μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία όπου υπάρχει μεγάλο κέντρο διανομής φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και τουρισμού.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται, επίσης, και για τη συμμετοχή της στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί μεταξύ των Σερβικών Σιδηρόδρομων (IZS) και της Ρωσικής σιδηροδρομικής Εταιρίας (RZD) αφορά την ανακατασκευή τμήματος του δικτύου και την δημιουργία Κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας που θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη επίσης να προσφέρει στην Σερβία προνομιακό καθεστώς για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που θα αφορά και τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία και Κιργιστάν).

Αναμένεται επίσης να υπογραφούν και συμφωνίες για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όπως και την τεχνολογική συνεργασία στον στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα.

Θερμή υποδοχή

Την ίδια ώρα, μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα από νωρίς το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν πολίτες από όλες τις περιοχές της Σερβίας, από το Κόσοβο αλλά και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας για να καλωσορίσουν το Ρώσο πρόεδρο ο οποίος το απόγευμα θα επισκεφτεί το Ναό.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε το μεσημέρι στο Βελιγράδι όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην συνέχεια οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους το 1944 κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζιστές και κατέθεσαν στεφάνι.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων όπως και σε επίπεδο αντιπροσωπειών, στο κυβερνητικό κτήριο «Παλάτι Σερβίας» στο νέο Βελιγράδι όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου και στην συνέχεια οι πρόεδροι Βούτσιτς και Πούτιν θα μεταβούν στον ναό του Αγίου Σάββα. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του Ναού και έχει χρηματοδοτήσει την εικονογράφηση με ψηφιδωτά του τρούλου και του εσωτερικού χώρου.