Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη του ΕΕΘ με την Νοτοπούλου

Τις επιφυλάξεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το επικείμενο “Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας”, που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΕΕΘ στη χθεσινή σύσκεψη με την διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου.

“Είναι παράδοξο να μιλάμε για αναπτυξιακά συνέδρια όταν η αγορά στενάζει και τα λουκέτα αυξάνονται. Μακάρι να έχουν νόημα τέτοιες συναντήσεις και τέτοια συνέδρια, γιατί η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, σχεδιάζουν χωρίς τους αρμοδίους φορείς και χαράσσουν μία πολιτική ερήμην τους, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν διαρκώς!” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

“Έχουμε δώσει πολλές φορές υπομνήματα και προτάσεις, έχουμε λάβει πολλές φορές μέρος σε συσκέψεις και συναντήσεις αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτά γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Μόλις τελειώσουν οι επαφές αυτές ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί προχωρούν σε αποφάσεις στις οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις προτάσεις των φορέων”, πρόσθεσε ο κ. Ζορπίδης και αναρωτήθηκε “άραγε τι έγινε με τα υπομνήματα που σας δώσαμε το Σεπτέμβριο”…

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση της κ. Νοτοπούλου, η οποία εξήγησε ότι συναντά όλους τους φορείς με σκοπό να συγκεντρώσει τις απόψεις και τις θέσεις τους, προκειμένου η κυβέρνηση να τις επεξεργαστεί ούτως ώστε κάποιες από αυτές να προωθηθούν προς υλοποίηση. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό συνέδριο, που θα συγκληθεί στις 26 και 27 Μαρτίου.

 

Η αντιπροσωπεία του ΕΕΘ έθεσε τέσσερα συγκεκριμένα θέματα:

1. Υπερφορολόγηση: ζήτησε αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, η ζήτηση και η απασχόληση. Χωρίς μείωση της φορολογίας δεν έρχεται η ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Ζορπίδης.

2. Ρύθμιση των 120 δόσεων: είναι θετική, ωστόσο πρέπει να βελτιωθεί σε πολλά της σημεία (να περιλάβει ύψος οφειλών άνω των 50.000 ευρώ, να αφορά και όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις, να μειωθεί η γραφειοκρατία κλπ).

3. Να ληφθούν μέτρα πάταξης του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, όπως αυτά που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε το ΕΕΘ (θέσπιση προστίμου και στους καταναλωτές, αυτηρσοποίηση των ποινών, απλοποίηση της διαδικασίας δίωξης, προμήθεια εξοπλισμού στα τελωνεία κλπ).

4.Να αρθεί η υποχρέωση εγκατάστασης τερματικών POS σε κλάδους που δεν παρουσιάζουν μεγάλη “επικινδυνότητα”, καθώς το υπουργείο έχει επιβάλει την χρήση τους μέχρι και σε σχολικά κυλικεία!