Θώδας: «To Ζωγράφου να γίνει πόλη καθαρή»

Στην τελική εβδομάδα των δημοτικών εκλογών και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, μιλά στο Politik.gr για το όραμα και τα σχέδια που έχει για το Δήμο Ζωγράφου, αλλά και τη «μάχη» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή η μεγάλη του αντίπαλος, η νυν Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα.

Κύριε Θώδε, γιατί ένας δημότης του Ζωγράφου να επιλέξει εσάς για Δήμαρχο;

«Καταρχάς να πω ότι δεν είμαι μόνος μου στην παράταξη Ζωγράφου Ωρα Για Δουλειά, αλλά έχω μαζί μου 62 σπουδαίους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει συνδυασμός στην πόλη μας. Ανθρωποι της δουλειάς, επιτυχημένοι καριερίστες, άξιοι επαγγελματίες που αγαπούν το Ζωγράφου και δεν μπορούν να βλέπουν τον τόπο τους να μαραζώνει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουμε ένα μελετημένο, καλά σχεδιασμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα που μπορεί να βελτιώσει την περιοχή μας και να προσφέρει επιτέλους στους Ζωγραφιώτες την πόλη που αξίζουν»

Είστε ένας νέος άνθρωπος γνώστης της πολιτικής αλλά και της συνδικαλιστικής εμπειρίας από τη θέση σας ως Διευθυντής αλλά και πρώην Πρόεδρος των εργαζομένων στη Βουλή των Ελλήνων. Τι βοήθεια θα σας προσφέρουν αυτές οι εμπειρίες στη διεκδίκηση της Δημαρχίας Ζωγράφου;

«Είχα την τύχη αλλά και την ευκαιρία να εργαστώ σε νευραλγικές θέσεις στη Βουλή των Ελλήνων, όπου έπρεπε να συγκεράσω διαφορετικές απόψεις, να χειριστώ δύσκολες υποθέσεις και να έρθω σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους. Ήταν και είναι λοιπόν η Βουλή για μένα, ένα σημαντικό σχολείο που με έχει βοηθήσει να αποκτήσω σημαντικές εμπειρίες και μου έχει δώσει την τεχνογνωσία να διαχειρίζομαι με επιτυχία, δύσκολες καταστάσεις.

Η συνεννόηση μεταξύ διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης ανθρώπων, η επίτευξη σύγκλησης απόψεων, η δημιουργία συναινετικών διαδικασιών, η έντιμη τήρηση των συμφωνηθέντων και η αξιοπρεπής παράσταση απέναντι στην κάθε εξουσία είναι σπάνιo απόκτημα. Όλα αυτά τα βιώματα τα έχω μεταφέρει τώρα στη διεκδίκηση της Δημαρχίας Ζωγράφου, προκειμένου μαζί με τους συνεργάτες μου και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, να δουλέψουμε ενωμένοι σας γροθιά και κυρίως αποτελεσματικά.

Πάνω απ’ όλα όμως, η εργασία στη Βουλή, μου έχει δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να γνωρίζω τις αδυναμίες αλλά και τα πλεονεκτήματα του δημόσιου τομέα και να γνωρίζω άριστα τον τρόπο, ώστε να μπορώ να εκμεταλλευτώ στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο Δήμος».

Ποια είναι η γνώμη σας για τη Δήμαρχο Τίνα Καφατσάκη και τα πεπραγμένα της θητεία της;

Εκτός από μένα, την κρίνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι, την απουσία της δημοτικής αρχής, την αδιαφορία της για τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας, την ανικανότητα της να διαχειριστεί ακόμα και εύκολες υποθέσεις προς όφελος του δημότη. Η διοίκηση Καφατσάκη δεν υλοποίησε καμία από τις εξαγγελίες της. Δεν άσκησε χρηστή διοίκηση, δεν είχε σχέδιο και προγραμματισμό. Ήταν μια βαθιά συντηρητική παρουσία στη διοίκηση και στα έργα. Οι προτιμήσεις της στις απ’ ευθείας αναθέσεις και στις κατασχέσεις της περιουσίας «αδυνάτων» συμπολιτών μας για μικροποσά της στέρησε το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Έχετε δει άραγε άλλο Δήμο στο Λεκανοπέδιο τόσο βρώμικο και κακοφωτισμένο; Έχει λυθεί κάποιο από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, τα τελευταία πέντε χρόνια; Έχει περιοριστεί η κίνηση στους δρόμους, έχουν βρεθεί νέες θέσεις στάθμευσης, έχει γίνει πιο ασφαλής η ζωή του πολίτη;  Έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του δήμου μας στη δίχρονη προσχολική αγωγή; Έχει εξασφαλίσει θέσεις για όλα τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς της πόλης;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο Όχι. Και μην πάτε μακριά, ούτε χρειάζεται να ψάξετε λεπτομερώς. Ρίξτε μία ματιά στην κεντρική μας πλατεία, την πλατεία Αλεξανδρή. Έχετε συναντήσει κάπου αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα, την κεντρική πλατεία μίας πόλης, να είναι τόσο εγκαταλελειμμένη, τόσο υποφωτισμένη, τόσο ανεκμετάλλευτη όσο η δική μας πλατεία;

Και θα καταλήξω με μία ερώτηση που ζητώ να υποβάλλετε στους Ζωγραφιώτες. Πόσες φορές συνάντησαν στην καθημερινή τους ζωή, τη Δήμαρχο του Ζωγράφου όλα αυτά τα χρόνια που ασκούσε διοίκηση; Την είδαν ποτέ έξω, μαζί τους, να ακούει προτάσεις και να δίνει λύσεις στα προβλήματα; Τη συνάντησαν ποτέ και κατέθεσαν τη γνώμη τους για ένα θέμα; Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την κυρία Καφατσάκη.

Αν εκλεγείτε Δήμαρχος ποιες θα οι κινήσεις σας;

«Έχουμε εκπονήσει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα Δυστυχώς είναι πολλοί οι τομείς που πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά για να αλλάξουμε την πόλη μας. Αλλά αυτό δεν μας φοβίζει, καθώς είμαστε άνθρωποι της δουλειάς. Θα βελτιώσουμε την καθαριότητα και δεσμεύομαι ότι η υπηρεσία θα περάσει απευθείας σε μένα και για συμβολικούς και για ουσιαστικούς λόγους.

Θα φωτίσουμε την πόλη μας, με νέες λάμπες led σε κάθε γειτονιά, ενώ θα διορθώσουμε όλα τα πεζοδρόμια που είναι σε άθλια κατάσταση. Θα φροντίσουμε εγκαίρως για τη δημιουργία παιδικών σταθμών για να μην επαναληφθεί το περσινό τραγικό γεγονός που εξαιτίας της Δημάρχου, 200 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής που ουδέποτε εφαρμόστηκε στο Δήμο μας, ενώ θα προχωρήσουμε στην δημιουργία δύο νέων γκαράζ, ώστε να βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό.

Είναι και πολλά ακόμα που έχουμε στο πρόγραμμα μας, αλλά θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να τα αναλύσουμε. Και φυσικά με συγκεκριμένες δράσεις θα αναζωογονήσουμε την εμπορική κίνηση στην περιοχή μας και να σταθούμε στο πλευρό των επαγγελματιών που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους από τη Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ».

Εάν ήσασταν δήμαρχος στην πενταετία που πέρασε, ποιο έργο θα επιδιώκατε να κάνετε οπωσδήποτε στην πόλη;

Αυτό που θα άλλαζε τη καθημερινότητα όλων των συνδημοτών μας. Δεν είναι «μεγάλο έργο». Δεν έχει μπετό και μεγάλες πινακίδες. Είναι ένα project και λέγεται «Πόλη Καθαρή και φωτισμένη».  Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Ούτε υπόσχομαι έργα τα οποία θέλουν σχεδιασμό, σοβαρότητα και κοστολόγηση από τις υπηρεσίες του Δήμου πριν ανακοινωθούν. Μακριά από έμενα ο λαϊκισμός των μεγάλων έργων. Αλλά ένα πράγμα θέλω όλοι οι πολίτες να έχουν ως δεδομένο.

Αν η παράταξή μας βρίσκονταν, την προηγούμενη πενταετία, στο τιμόνι του Δήμου, σήμερα η πόλη μας θα ήταν και καθαρή και γεμάτη φως. Δεν έγινε, δυστυχώς, με την Διοίκηση της κυρίας Καφατσάκη θα γίνει με την δική μας. Η σημερινή Διοίκηση είναι ένας μίζερος διαχειριστής. Με πολλές δικαιολογίες για όσα δεν κάνει. Και με ακόμη περισσότερες για όσα δεν επιχειρεί καν να κάνει.  Οι δαπανηρές φιέστες γνωστών καλλιτεχνών του πενταγράμμου δεν μπορούν να συνεχίζουν να αποτελούν προτεραιότητα για τον Δήμο μας.

Εκτιμάται ότι οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις θα παίξουν ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη πόλη μας; Είναι η μάχη του Ζωγράφου, μια μάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ;

Η μάχη αυτή, είναι μάχη για πόλη μας και τις γειτονιές της. Στη γενικότερη κατάρρευση των υποψηφίων Δημάρχων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, το να αναγάγουν οι γραφειοκράτες της Κουμουνδούρου, την πόλη μας ως μητέρα όλων των μαχών και τη Διοίκηση Καφατσάκη ως προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί στρατηγικό τους λάθος. Γνωρίζω ότι έχει παρελάσει το μισό υπουργικό συμβούλιο του  ΣΥΡΙΖΑ από την πόλη μας. Γνωρίζω για τις κομματικές συσκέψεις και την επικοινωνιακή στήριξη. Με αφήνουν παγερά αδιάφορο γιατί με βρίσκουν πολύ μακριά σε σχέση με τη δικιά μου φιλοσοφία.

Ο καθένας μας έχει τις πολιτικές του καταβολές. Όποιος λέει το αντίθετο, φορώντας τον μανδύα του πολιτικά «ανεξάρτητου» είναι απλά υποκριτής. Την παράταξη μας στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το Πράσινο κίνημα. Ελπίζουμε ότι σε μερικές ημέρες θα υπάρξουν και νέοι συλλογικοί φορείς που θα στηρίξουν τη προσπάθεια μας.

Η απλή αναλογική που ισχύει θα βοηθήσει στη διοίκηση ενός Δήμου. Οι συγκλήσεις που θα ζητηθούν θα είναι υπέρ ή θα φρενάρουν τη λειτουργία στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων;

Ομολογώ ότι είμαι προβληματισμένος με το νέο νόμο, παρότι είμαι άνθρωπος που συμφωνεί με τις συνεργασίες και το διάλογο, καθώς έτσι έχω μάθει να λειτουργώ. Αν στο πλαίσιο της αγάπη μας για το Δήμο, με ανοιχτό μυαλό και χωρίς εμμονές, λειτουργήσουμε για το καλό του Ζωγράφου, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικές οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι θέμα ανθρώπων που έχουν αρχές και υπηρετούν αξίες.

Σπουδαίο ρόλο παίζουν η ευθυκρισία, η ανιδιοτέλεια, η ευθύτητα, η πίστη στα πραττόμενα και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ικανοί για αυτές τις εποικοδομητικές συγκλήσεις. Δηλώνω όμως κατηγορηματικά, ότι αν κάποιοι χρησιμοποιήσουν την απλή αναλογική ως όχημα για εκβιασμούς και δοσοληψίες τότε θα μας βρούνε σθεναρά απέναντι. Εμείς σε τέτοια παιχνίδια δεν πρόκειται να ενδώσουμε.