Ιβάνοφ σε Ζάεφ: «Η θέση μου δεν αλλάζει»

Στα χαρακώματα Ιβάνοφ-Ζάεφ για την ονοματολογία των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός πρόεδρος απάντησε στην «πρόκληση» του πρωθυπουργού της χώρας που απείλησε με καθαίρεσή του αν δεν υπογράψει τη συμφωνία.

«Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικές του δηλώσεις άνοιξε παράθυρο για διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας Ιβάνοφ προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της “Μακεδονίας” προς την Ευρώπη».

Σε συνέντευξη του στο Κανάλι 5 υπογράμμισε την πίστη του ότι οι πολίτες της χώρας τους θα επιλέξουν σοφά και η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την πΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.

“Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό”

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ.

Χαρακτήρισε «μεγάλο κέρδος» για  τη χώρα του την συμφωνία με την Ελλάδα καλώντας τους Σκοπιανούς να τη διαβάσουν προσεκτικά ώστε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια σοφή και δίκαιη λύση.

Παράλληλα, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για να κινηθούν οι διαδικασίες κατά του προέδρου της χώρας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των βουλευτών. Στη συνέχεια αναλαμβάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο που θα είναι και αυτό που θα κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι παύσης του προέδρου της χώρας.