Ιορδανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός – Χιλιάδες στους δρόμους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιορδανία, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάνι Μούλκι, υπέβαλε τη Δευτέρα (4/6) την παραίτησή του στον μονάρχη Αμπντάλα, όπως αποκάλυψε επίσημη πηγή.

Πρόκειται για μία κίνηση με σκοπό να εκτονώσει την εκτεταμένη οργή για οικονομικές πολιτικές οι οποίες έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών και δεκάδες συλλήψεις.

Χιλιάδες Ιορδανοί κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Αμάν και των κυριότερων πόλεων και την Κυριακή (3/6).

Νέα κυβέρνηση υπό τον Ομάρ αλ-Ρατζάζ στην Ιορδανία

Μία ημέρα αργότερα, υπουργική πηγή δήλωσε πως ο μονάρχης της Ιορδανίας ζήτησε από τον Όμαρ αλ-Ρατζάζ να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Ο Ρατζάζ, οικονομολόγος που υπηρέτησε στην Παγκόσμια Τράπεζα, ήταν υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας υποστράτηγος, Φάντελ αλ-Χαμούντ, δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας προσήγαγαν 60 υπόπτους για παραβιάσεις του νόμου και πως 42 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, ορισμένα από πυροτεχνήματα, όμως οι διαδηλώσεις παραμένουν υπό έλεγχο.

«Η ηρεμία είναι διασφαλισμένη. Η Ιορδανία είναι μια ασφαλής χώρα και τα πράγματα είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο υποστράτηγος Χουσέιν Χαουάτμεχ, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της χωροφυλακής, ο οποίος εμφανίστηκε δίπλα στον Χαμούντ σε συνέντευξη Τύπου.

Μεγάλες διαδηλώσεις

Η δημόσια οργή για τις κυβερνητικές πολιτικές έχει αυξηθεί μετά την απότομη αύξηση του φόρου επί των λιανικών πωλήσεων νωρίτερα αυτό τον χρόνο και την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ψωμί, μέτρα που ελήφθησαν με σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πολιτικές πηγές είχαν δηλώσει νωρίτερα, πως ο Αμπντάλα είχε καλέσει για ακρόαση τον Μούλκι στο παλάτι.

Σε μια ένδειξη πως οι αυξήσεις φόρων μπορεί να ανακληθούν, το πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, μετέδωσε πως οι βουλευτές είναι έτοιμοι να ζητήσουν την άδεια του βασιλιά προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρία με την πλειοψηφία να ζητεί την απόσυρση των αλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ