Ιράκ: Συνασπισμός 16 κομμάτων στηρίζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό

Δεκαέξι ιρακινά κόμματα, μεταξύ των οποίων αυτού του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και του απερχόμενου πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού, ικανού να σχηματίσει κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο συνασπισμός αυτός συγκεντρώνει 177 βουλευτές, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Αμπάντι, περισσότερους δηλαδή από τους μισούς του κοινοβουλίου των 329 εδρών.

Με αυτό τον τρόπο ο Αμπάντι, που στηρίζεται από τη Δύση, αν και ήρθε τρίτος στις εκλογές με το κόμμα του να συγκεντρώνει 42 έδρες, φαίνεται ότι θα καταφέρει να διατηρήσει την πρωθυπουργία.

Ωστόσο λίγο μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του συνασπισμού μεταξύ του αλ Σαντρ και του Αμπάντι, ανακοινώθηκε ο σχηματισμός ενός αντίπαλου συνασπισμού με επικεφαλής τον σιίτη διοικητή πολιτοφυλακής Χάντι αλ Αμέρι και τον σιίτη πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Η αβεβαιότητα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ έχει οξύνει την ένταση στη χώρα σε μια περίοδο που η αγανάκτηση των πολιτών εντείνεται εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε βασικές υπηρεσίες, την υψηλή ανεργία και τους αργούς ρυθμούς της ανοικοδόμησης μετά το πέρας του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, η ανακαταμέτρηση των ψήφων καθυστέρησε κατά τρεις μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης, με την ανακοίνωση του οριστικού αποτελέσματος των εκλογών του Μαΐου να ανακοινώνεται μόλις τον Αύγουστο. Ο Σαντρ διατήρησε την πρώτη θέση με 54 έδρες, ενώ ο συνασπισμός του Αμέρι βρέθηκε στη δεύτερη με 48 έδρες.

Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο κοινοβούλιο για να εκλέξει τον πρόεδρό του, που παραδοσιακά είναι σουνίτης, καθώς και τους δύο αντιπροέδρους.

Στη συνέχεια οι βουλευτές έχουν περιθώριο 30 ημερών να εκλέξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι πάντα Κούρδος και για την εκλογή του απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων.

Μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος του Ιράκ σε διάστημα 15 ημερών πρέπει να ζητήσει από τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό συνασπισμό να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ