Ισπανία: Δέκα νεκροί από σαρωτικές πλημμύρες στη Μαγιόρκα

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν κι ένα παιδί αγνοείται στην Ισπανία, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες που έπληξαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το ανατολικό τμήμα της Μαγιόρκας, στο δημοφιλές για τους τουρίστες αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων.

«Ο αριθμός των νεκρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις χθες ανήλθε σε 10» ήταν το tweet που έστειλαν σήμερα, γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

«Ένα παιδί αγνοείται»

«Δεν υπάρχει άλλος αγνοούμενος, παρά μόνο ένα παιδί» διευκρίνισαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών που εξέδωσε ανακοινώσεις στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά, μια ένδειξη του μεγάλου αριθμού των Βρετανών και Γερμανών πολιτών που βρίσκονται στη νήσο.

Αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρους στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο ή καλυμμένα από λάσπη, στρώματα, καναπέδες και άλλα συντρίμμια στους δρόμους είναι το σκηνικό στο χωριό Σαντ Γιόρενκ, που επλήγη περισσότερο.

Μεταξύ των 10 νεκρών βρίσκονται και δύο Βρετανοί υπήκοοι, επιβεβαίωσε το Φόρειν Όφις.

«220 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο»

Η βροχόπτωση, σε διάστημα λίγων ωρών, αιφνιδίασε ντόπιους και τουρίστες με τη σφοδρότητά της. «Έπεσαν 220 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο» εξήγησε η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, επισκέφθηκε την περιοχή και υπογράμμισε τις «εξαιρετικά ακραίες συνθήκες του χθεσινού μετεωρολογικού φαινομένου». Υποσχέθηκε, επίσης, βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς.

Η βασιλική οικογένεια απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση για «αλληλεγγύη από όλη την Ισπανία» μπροστά στην «απόγνωση και την τραγωδία» που βίωσαν τα θύματα.