Ιστορικό ρεκόρ κερδών για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ κερδών και ισχυρά λειτουργικά αποτέλεσμα στο β’ τρίμηνο του έτους, δίνοντας συνέχεια στην κερδοφόρο πορεία των τελευταίων ετών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός, εξήγησε ότι «το 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΕΛΠΕ, τα ετήσια δημοσιευμένα κέρδη EBITDA θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η επίτευξη αυτού του αποτελέσματος κρίνεται απόλυτα εφικτή και πιθανολογείται μετά βεβαιότητας με βάση τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα οκταμήνου 2018, υπό την προϋπόθεση περιορισμένων μεταβολών στο διεθνές περιβάλλον και διατήρησης στους επόμενους τέσσερις μήνες κλίματος εργασιακής ειρήνης».

Ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ συνέχισε και δήλωσε «όπως έχουμε ξανά αναφέρει, η διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας βασίζεται στην προσήλωση των επιχειρηματικών μονάδων για την επίτευξη των Στρατηγικών Στόχων: του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, της διεύρυνσης των αγορών και των διεθνών συνεργασιών, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας και της διαρκούς βελτίωσης της τεχνογνωσίας, καθώς και της εξωστρεφούς ανταγωνιστικής λειτουργίας που βασίζεται στην ασφαλή και πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και στον σταδιακό περιορισμό του συνολικού κόστους λειτουργίας».

Τι περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ΔΕΘ και όπως αναφέρει ο κ. Τσοτσορός, «η χώρα, μετά την ιστορικής σημασίας έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας των υπεροκταετούς διάρκειας μνημονίων, βρίσκεται αντιμέτωπη αφενός μεν με τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής περιόδου για τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας και με ένα δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από αυτό της έναρξης των μνημονίων, αφετέρου δε, με τα οξύτατα δομικά προβλήματα και τις εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού οικονομικοκοινωνικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, που δεν αντιμετωπίστηκαν παρά τα μνημονιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Θα περιορισθώ στα ζητήματα επανεκκίνησης της ανάπτυξης  και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει αναφορά δια στόματος Πρωθυπουργού στους κύριους άξονες παρεμβάσεων και σε συγκεκριμένα βασικά μέτρα: α) για την διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών για την παραγωγική ανασυγκρότηση (μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό, φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο), β) για την αναπλήρωση του επενδυτικού κενού  των 100 δισ. ευρώ που κληρονόμησε η μνημονιακή περίοδος (επενδύσεις σε εξωστρεφείς σύγχρονους και καινοτόμους παραγωγικούς κλάδους) και γ) για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να αναπτυχθούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί που θα προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή της χώρας στο υπό διαμόρφωση σύγχρονο παγκόσμιο παραγωγικό σύστημα της μεταψηφιακής εποχής».

Για τον διαγωνισμό της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών

Σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο και τον Όμιλο Λάτση, ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων σχολίασε ότι «η εν λόγω διαδικασία προχωρά στο πλαίσιο του αρχικού προγραμματισμού, με εξαίρεση τις επισκέψεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις που δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Όπως είναι γνωστό και από τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων του Σωματείου των εργαζομένων, αντιτίθενται στην πώληση της δημόσιας συμμετοχής  και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι προαναφερθείσες κινητοποιήσεις καθώς και σχετικές νομικές ενέργειες του Σωματείου.

Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού θέματος αποτελεί προτεραιότητα για τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εκπροσώπους του δημοσίου, που αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση αυτού του σταδίου της σε εξέλιξη διαδικασίας».

Η θέση του ομίλου σε Ελλάδα-Ευρώπη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι μέσα στο 2018 η διοίκηση θα καταθέσει πρόταση προς τους μετόχους με τις εναλλακτικές επιλογές, για τη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τη θέση και τον ρόλο του Ομίλου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «μπορώ να σας ενημερώσω ότι, η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο για την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία θα τεθεί υπόψιν των μετόχων στις αρχές Οκτωβρίου.

Η τρέχουσα συγκυρία και οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, αναδεικνύουν την ανάγκη εγρήγορσης και συντονισμένης δράσης, στη κατεύθυνση της υλοποίησης ενός βιώσιμου, αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση όλων των παραμέτρων της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και, παράλληλα, θα αξιολογεί τις παγκόσμιες εξελίξεις και θα δίνει έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και του ενεργειακού και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η πρόταση που θα υποβληθεί, εστιάζει στη διασφάλιση του πρωταγωνιστικού ρόλου των ΕΛΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, παραμένοντας ένας πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος που θα καταγράφει σημαντικές επιδόσεις και θα ανταπεξέρχεται με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό».

Σχετικά με την εξέλιξη των συμβάσεων για τις έρευνες Υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στο Ιόνιο; Επιπροσθέτως, ισχύει το χρονοδιάγραμμα για έναρξη των γεωτρήσεων στον Πατραϊκό κόλπο το 2019, ο κ. Τσοτσορός διαμήνυσε ότι «οι διαπραγματεύσεις της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του επιχειρηματικού σχήματος TOTAL – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για τις δύο περιοχές δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και οι διαδικασίες έγκρισης από το ΥΠΕΝ της αναθεωρημένης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», το επιχειρηματικό σχήμα Repsol – ΕΛΠΕ έχει υποβάλλει την τελική βελτιωμένη προσφορά του και αναμένεται η ανακήρυξή του από το Υπουργείο Ενέργειας ως «προτιμητέος ανάδοχος», για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της Σύμβασης Μίσθωσης.

Στον Πατραϊκό κόλπο, είναι σε εξέλιξη οι γεωτεχνικές μελέτες στην περιοχή που θα εκτελεστεί το γεωτρητικό πρόγραμμα και η κατάρτιση των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδοτήσεων, με στόχο την εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης το 2019. Εάν πράγματι επαληθευτούν οι γεωλογικές απόψεις, τότε εκτιμάται ότι η γεωλογική δομή θα περιέχει περισσότερα από 120 εκατ. απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου».

Η κατανάλωση καυσίμων στην εσωτερική αγορά

Σχετικά με την εικόνα για τις καταναλώσεις καυσίμων στην εσωτερική αγορά και το αν το 2018 μπορεί να αναστραφεί η πτωτική πορεία της αγοράς των προηγούμενων ετών, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ, τόνισε ότι «η συνολική εικόνα δεν θα αναστραφεί. Είναι ενδεικτικό ότι, το σύνολο της αγοράς καυσίμων στο επτάμηνο του 2018 παρουσιάζει μείωση 0,9% σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, το σύνολο της κατανάλωσης στα κύρια καύσιμα της δασμολογημένης αγοράς παρουσιάζει πτώση 3,2%, κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης κατά το πρώτο τετράμηνο (-23,6%) και της μείωσης στις βενζίνες (-1,1%). Αντιθέτως, η αγορά του πετρελαίου κίνησης παρουσιάζει αύξηση 4,5%. Στα καύσιμα της αδασμολόγητης αγοράς παρουσιάζεται αύξηση κατά 2,5% στο επτάμηνο, που προκύπτει από την αύξηση 11,6% στα καύσιμα Αεροπορίας και την μείωση κατά 1% στα καύσιμα Ναυτιλίας.

Η συνολική αγορά καυσίμων του 2018 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση σε σχέση με το 2017, καθώς η αύξηση των καυσίμων της αδασμολόγητης αγοράς δεν δύναται να αντισταθμίσει την πτώση της κατανάλωσης δασμολογημένων καυσίμων.

Είναι ενδεικτικό ότι στα καύσιμα κίνησης οι μήνες της καλοκαιρινής περιόδου, οι οποίοι παρουσιάζουν την υψηλότερη κατανάλωση, κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών και οι όγκοι που χάθηκαν δεν μπορούν να αναπληρωθούν από την κατανάλωση των επόμενων μηνών. Μόνο το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου η αγορά συνολικά κατέγραψε απώλειες 1% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, λόγω της πτώσης στη κατανάλωση βενζινών. Συνεπώς, για τα καύσιμα κίνησης το 2018 αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική τάση των προηγούμενων ετών. Αντίστοιχα και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η σημαντική μείωση της κατανάλωσης του πρώτου τετραμήνου του έτους δεν είναι δυνατόν να ανακτηθεί από την κατανάλωση των μηνών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου».

Η συμμετοχή στη ΔΕΠΑ και η αγορά φυσικού αερίου

Σχετικά με το αν έχει αποφασιστεί η σχέση με τη συμμετοχή των ελληνικών πετρελαίων στη ΔΕΠΑ και την αγορά φυσικού αερίου, ο πρόεδρος της εταιρίας αναφέρει ότι «επαναλαμβάνω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποχώρησης του Ομίλου ΕΛΠΕ από τον κλάδο του Φυσικού Αερίου. Έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για τον τομέα της Εμπορίας, υπό την βασική προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά εμείς θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις και θα διατηρούμε τον απόλυτο έλεγχο, είτε πρόκειται για το μέρος της ΔΕΠΑ που θα αποσχισθεί, είτε για κάποια άλλη εταιρία».

Για την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Σχετικά με τις συζητήσεις για την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, ο κ. Τσοτσορός εξήγησε ότι «η επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την γειτονική χώρα όσο και για τα ΕΛΠΕ. Προς την κατεύθυνση επίλυσης των σχετικών με το ζήτημα προβλημάτων και διαφορών, διεξάγονται ήδη, ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων του γειτονικού κράτους και των ΕΛΠΕ, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις  ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την επαναλειτουργία του αγωγού».