Ιταλία: Επανέρχεται ως υποψήφιος πρωθυπουργός ο Ντι Μάιο;

Στην προσπάθεια σύνθεσης νέας κυβέρνησης με την Λέγκα αναφέρεται ανάρτηση στον ιστότοπο του κινήματος Πέντε Αστέρων η οποία φέρει τον τίτλο «Ποιος φοβάται τον Τζουζέππε Κόντε;».

«Το κυβερνητικό συμβόλαιο είναι μια πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την κοινοβουλευτική, πολιτική πλειοψηφία. Λείπει μόνον η τελευταία ψηφίδα. Ποίος φοβάται τον Τζουζέππε Κόντε;», υπογραμμίζεται στο κείμενο. «Ένα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη. Το φάντασμα μιας κυβέρνησης που ψηφίστηκε από τον ιταλικό λαό», αναφέρεται επίσης στην ανάρτηση.

Σύμφωνα με τα Πέντε Αστέρια «Όλα τα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, εκπρόσωποι των ξένων δυνάμεων και μεγάλο μέρος της καθεστηκυίας τάξης, συνασπίσθηκαν, φοβούμενοι ότι επιτέλους μπορεί να γεννηθεί, στην Ιταλία, μια κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες και την νομιμοποίηση της ψήφου των Ιταλών».

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο αρχηγός των πεντάστερων Λουίτζι Ντι Μάιο θέλησε να απαντήσει και στα άρθρα που αναφέρονται σε ανακρίβειες, σχετικά με το βιογραφικό του Ιταλού υποψήφιου πρωθυπουργού.

Παράλληλα, σήμερα οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι, συναντώνται στην Ρώμη, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής τους συνεργασίας. Σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε, στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται και η επιλογή του μελλοντικού υπουργού οικονομικών. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να επιθυμούν να υποδείξουν τον οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα, ο οποίος, όμως, έχει κατακρίνει με απόλυτη σαφήνεια τις σημερινές ισορροπίες στην ζώνη του Ευρώ, κάνοντας λόγο για υπερεξουσίες της Γερμανίας. Kάτι που μπορεί να δυσκολέψει το απαιτούμενο «πράσινο φως» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία-έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει σε χρόνο-ρεκόρ τον Κόντε ως υποψήφιος πρωθυπουργός της κυβερνητικής συμμαχίας με τη Λέγκα, ώστε να ξεπεραστούν και κάποιες ενστάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας που φέρεται να προτιμά έναν έμπειρο πολιτικό για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ