Ιταλικός εκνευρισμός με τις εκτιμήσεις του Μοσκοβισί για την ανάπτυξη

O επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί, προέβλεψε χαμηλότερη ανάπτυξη για την ιταλική οικονομία, σε σχέση με αυτήν που παρουσίασε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Ρώμης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μοσκοβισί έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,2% το 2019, και όχι κατά 1,5%, όπως θεωρεί η κυβέρνηση της Ιταλίας. Παράλληλα, η Κομισιόν ανεβάζει το ιταλικό έλλειμμα για το 2019 στο 2,9% του ΑΕΠ και στο 3,1% για το 2020. Ενώ η πρόβλεψη της Ρώμης, για την επόμενη χρονιά, δεν ξεπερνά το 2,4%.

Από την πλευρά του, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην επιτροπή, τόνισε με έμφαση ότι « οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου προϋπολογισμού».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Κομισιόν, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».