Ιός του Δυτικού Νείλου: Ακόμη ένας νεκρός, παρά την υποχώρησή του

Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου έπειτα από μήνες μπορεί να υποχωρεί, ωστόσο συνεχίζει να αφήνει πίσω του νεκρούς και ασθενείς στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις τελευταίες επτά ημέρες δεν καταγράφηκε κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου στις 56 περιοχές της χώρας που βρίσκονται ακόμη στο κόκκινο λόγω των πληθυσμών κουνουπιών – μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου οι επηρεαζόμενες περιοχές ήταν 91.

Καταγράφηκε όμως θάνατος, καθώς κατέληξε ασθενής που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 313 και των θανάτων σε 47, με τα θύματα να είναι άνω των 63 χρόνων.

Σημειώνεται επίσης στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ πως ένα ακόμη περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σήμερα, σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 5 άνθρωποι με επιπλοκές από τη λοίμωξη έναντι 6 που νοσηλεύονταν την προηγούμενη εβδομάδα. Από αυτούς τους 5 ασθενείς που μολύνθηκαν και νοσούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι 3 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλο συνεχίζει να «κυκλοφορεί» σε δεκάδες περιοχές της χώρας ακόμη. Σύμφωνα με την απόφαση της σχετικής ομάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν βγει από τον χάρτη με τις «μολυσμένες» περιοχές δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα, αλλά παραμένουν άλλες 56 ακόμη στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Ρεθύμνου, Έβρου, Λάρισας.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής περιοχές:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:Δήμος Ηλιουπόλεως, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων, Δήμοι Γαλατσίου, Ζωγράφου, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών: Δήμοι Ηρακλείου, Βριλησσίων, Πεντέλης, Παπάγου-Χολαργού, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Κηφισιάς.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών: ΔήμοΙ Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών:ΔήμοΙ Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης.

Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: ΔήμοΙ Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Θέρμης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: ΔήμοΙ Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: ΔήμοΙ Πέλλας, Σκύδρας, Έδεσσας, Αλμωπίας.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: Δήμοι Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: Δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: Δήμοι Λαρισαίων, Τεμπών, Τυρνάβου.