Ι. Ραγκούσης: Το «ανάπτυξη παντού» σημαίνει παράδοση αιγιαλών και δασών στην παρασιτική ελίτ

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανάπτυξη για όλους και παντού εξισώνει τους «αεριτζήδες» και «μεταπράτες» με τον κόσμο της παραγωγής, σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει να παραδώσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας στην «παρασιτική ελίτ».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται επίσης στα θέματα ασφάλειας και κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως ηθικούς και ιδεολογικούς αυτουργούς για δηλώσεις που αναφέρονται σε «αίμα στα Εξάρχεια» και «ανθρώπους-σκουπίδια». Επιπλέον, τους καταλογίζει αδιαφορία για την εγκληματικότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το «άβατο» των Εξαρχείων έχει εξελιχθεί σε «γινάτι», μάλιστα τους εγκαλεί για «χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις».

      Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, στην Όλγα Λάττα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

      Ερ.: Κύριε Ραγκούση, χθες ακούσαμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Απ.: Η πρώτη ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποτελεί τον καθρέπτη της οικονομικής του φιλοσοφίας. Τα συνθήματα «ανάπτυξη για όλους» και «ανάπτυξη παντού» συμπυκνώνουν πράγματι την κυβερνητική του στόχευση. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε «ανάπτυξη για όλους» γιατί θέλει να εξισώσει τους Έλληνες που παράγουν και εξάγουν με τους αεριτζήδες και τους μεταπράτες. Εξήγγειλε την «ανάπτυξη παντού» γιατί θέλει να δώσει στην παρασιτική ελίτ τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της πατρίδας μας, τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τα δάση.

      Ερ.: Σχετικά με το «άβατο» των Εξαρχείων τι πιστεύετε; Η έντονη παρουσία της τα Αστυνομίας στην περιοχή βελτίωσε την ζωή των κατοίκων;

Απ.: Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης λειτουργούν χωρίς αρχές ή καλύτερα με μόνη αρχή τον αστυνομικό θεατρινισμό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Σπέρνουν συνεχώς ανέμους. Είναι οι ηθικοί-ιδεολογικοί αυτουργοί των άθλιων δηλώσεων όσων από τη ΝΔ μίλησαν για αίμα στα Εξάρχεια ή για ανθρώπους σκουπίδια που θα τους ρουφήξει η σκούπα της κυβέρνησης. Τοποθέτησαν γενικό γραμματέα στο Υπουργείο τον κύριο Τσουβάλα που ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κατά την τραγωδία στο Μάτι. Αναβίωσαν τις αναχρονιστικές προσλήψεις ειδικών φρουρών εκτός πανελλαδικών εξετάσεων, καταργώντας 1.114 οργανικές θέσεις, κυρίως αστυφυλάκων. Δεσμεύτηκαν δημοσίως στις αρχές Ιουλίου ότι «η ενδιάμεση λύση για το 112 θα λειτουργήσει το αργότερο σε 1 μήνα». Σχεδόν 2 μήνες μετά, στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται, το 112 απλώς δεν υπάρχει. Ούτε ενδιάμεσο, ούτε ενδιάμεσο του ενδιάμεσου. Προχώρησαν στη θεσμοθέτηση ενός δικτύου πρακτόρων της ΕΥΠ μέσα στη δημόσια διοίκηση, αντίστοιχο του οποίου υπήρχε επί δικτατορίας. Για να διορίσουν ως διοικητή της ΕΥΠ τον εκλεκτό τους -υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι- μεθόδευσαν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο εκ των υστέρων αλλαγής της νομοθεσίας καταργώντας το πτυχίο πανεπιστημίου ως προϋπόθεση διορισμού.

      Ερ.: Για τα Εξάρχεια όμως δεν μου απαντήσατε…

Απ.: Κοιτάξτε κ. Λάττα, όση διατεταγμένη τηλεοπτική συμπαράσταση και εάν διαθέτουν προς το παρόν, η αλήθεια στο τέλος θα επικρατήσει. Και η αλήθεια είναι πως δύο μήνες μετά τις εκλογές επιχειρούν χωρίς κανένα σχέδιο πάταξης των κυκλωμάτων ναρκωτικών και άλλων συμμοριών. Κατέφυγαν σε χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις στα Εξάρχεια -έχοντας πρώτα ειδοποιήσει τα τηλεοπτικά κανάλια- με μόνο αποτέλεσμα τη μια να συλλαμβάνουν πρόσφυγες, μάνες με μωρά, ενώ την άλλη να επιτίθενται σε μία συναυλία. Τα Εξάρχεια έχουν εξελιχθεί σε ένα γινάτι των κ.κ. Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη που τους έχει οδηγήσει να αδιαφορούν για τα προβλήματα εγκληματικότητας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια.

      Ερ.: Είστε αρνητικός με όλα; Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την δουλειά της Πυροσβεστικής φέτος…

Απ.: Πράγματι πρέπει να είναι ικανοποιημένοι για την αποτελεσματική δράση της Πυροσβεστικής, όπως ακούσαμε και χθες τον κύριο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Όμως κι εδώ ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι στην Πυροσβεστική δεν προχώρησαν σε κομματικές διώξεις και άφησαν τους αξιωματικούς πυροσβέστες στις ίδιες θέσεις που αυτοί κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια. Σε αντίθεση με ό,τι έκαναν στην ΕΛΑΣ, όπου ξεκίνησαν τη θητεία τους με ένα πρωτοφανές πογκρόμ διώξεων των πλέον άριστων αξιωματικών, αναβιώνοντας το εκδικητικό κράτος της δεξιάς.

      Ερ.: Τα προβλήματα ασφάλειας όμως, υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν…

Απ.: Τα θέματα της ασφάλειας είναι αναμφίβολα σύνθετα και διαχρονικά προβλήματα. Μήπως δεν έζησε η ελληνική κοινωνία τόσες τρομοκρατικές ενέργειες επί δεκαετίες; Μήπως δεν παρακολούθησε τις θεαματικές αποδράσεις από τις φυλακές ακόμη και με ελικόπτερα επί ΝΔ; Μήπως επί δεκαετίες στις οποίες κυβερνούσε η ΝΔ, δεν ζούσε τις μολότοφ των Εξαρχείων. Όμως, όπως η διεθνής Δεξιά, έτσι και η ελληνική Δεξιά, έχουν επιλέξει να κερδοσκοπήσουν κομματικά πάνω στα προβλήματα ασφάλειας. Για αυτό και όσο βρίσκονται στην αντιπολίτευση καταφεύγουν σε δεσμεύσεις -θηλιά στο λαιμό τους- σαν αυτές του κ. Μητσοτάκη ότι: «τον πρώτο μήνα θα τελειώσω το άβατο των Εξαρχείων» και «στις 8 Ιουλίου θα τελειώσω με τον Ρουβίκωνα». Και όταν βρεθούν στην κυβέρνηση, καταφεύγουν σε αστυνομικούς θεατρινισμούς χωρίς σχέδιο και μακροχρόνια στρατηγική.

      Ερ.: Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, διαχειρίζεται το μεταναστευτικό;

Απ.: Η ΝΔ άργησε πάρα πολύ να κατανοήσει, αλλά και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα. Έδειξε απεναντίας ιδιαίτερη βιασύνη να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του, αλλά καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και τη στέγασή τους στην ενδοχώρα. Επίσης, δεν προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα αλλά στην επέκταση τους προγράμματος ΕΣΤΙΑ, για τη στέγαση ακόμα 5.000 προσφύγων.

      Ερ.: Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει και την αλλαγή της φυσιογνωμίας του; Κινδυνεύει με… «ΠΑΣΟΚοποίηση»;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα οφείλουν να αποτελέσουν ένα σύγχρονο πολιτικό φορέα, του οποίου στόχος του είναι να συσπειρώσει και να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της νεολαίας, της Αριστεράς, της οικολογίας, αλλά και τις δημοκρατικές δυνάμεις, που κάποτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, σε ένα κόμμα μαζικό προοδευτικό με σύγχρονα χαρακτηριστικά, το οποίο θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί με τη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολλών.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.